Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Tanzania - Jambo Bwana


- Vad heter du?
- Abdullah.
- Och hur gammal är du?
- Fem.
- Du, vi söker en restaurang här. 
- Den är därborta - pekar Abdullah på ett ställe som ser ut att vara en bilverkstad.
- Bakom bilverkstaden?
- Nej, det är bilverkstad bara på dagen och restaurang på kvällen.


xxlarge-tanzania_arusha.jpgRätterna i Tanzania varierar från region till region. Rätterna i Tanzania varierar från region till region. Rätterna i Tanzania varierar från region till region.

Rätterna i Tanzania varierar från region till region. Längs kustområdena äter man kryddstark mat med mycket kokosmjölk. På Tanzanias fastland gäller ris (wali), chapati (ett slags bröd), ugali (majsgröt), nyama choma (grillat kött), och fisk. Mshikaki är marinerad biff, ndizi-nyama är mjölbananer med kött, och pilau och biryani är risrätter. De mest använda grönsakerna är mchicha (en sorts spenat), bamia (okra), njegere (gröna ärter), kisamvu (kassavablad) och maharage (bönor). 

Te dricker (chai) man oftast på morgonen till frukosten och på kvällen. Kaffet är utmärkt i Tanzania. 

Nyama-choma från bilverkstaden i Arusha.

xxlarge-tanzania_arusha_bilverkstad.jpg

De bästa rätter du bör smaka: