Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Förenade Arabemiraten

xxlarge-img_5765.jpg

Tack vare sin multietniska befolkning karaktäriseras Förenade Arabemiraten av en sofistikerad matkultur med inslag från världens alla hörn: mexikanska, polynesiska, japanska, kinesiska, thailändska, koreanska, indiska, pakistanska och persiska rätter kan hittas här, men även italienska och franska köket är representerade.

Är man nyfiken på just arabisk mat kan man gott beställa en mezzetallrik som innehåller lite av varje, till exempel: hummus som ör en sorts mos som görs på kikärter, kibbe som är köttbiffar, gjorda på lammfärs, bulgur och lök, tabbuleh som ären sorts sallad på couscous eller bulgur med hackade tomater, lök, färsk mynta och persilja, moutabel som görs på auberginer,kussa mahshi, dvs. fylld squash, warak enab som är fyllda vindruvblad och falafel som är små friterade bollar gjorda på kikärter, lök, färska persilja och koriander och kryddor. Till dessa serveras pitabröd som är ett runt, platt, vetebaserat bröd bakat med jäst.

Muslimer äter inte griskött, så det ingår inte i arabiska menyer. Men det betyder inte att fläskkött överhuvudtaget inte är tillgängligt i landet. På livsmedelsaffärer som säljer fläskkött framgår det tydligt var denna typ av kött finns att hitta i affären.

Den traditionella arabiska frukosten består oftast av ful medames, dvs. bönor i tomatsås med hackad lök, ägg och kryddor serverade med lokal yoghurt och pitabröd. En matig mellanmål är fattayer som är friterade bakverk fyllda med ost och spenat.

Havets läckerheter kommer från Arabiska viken. Hamur, chanad (makrill) och beyah (mulle) grillas oftast på träkol. Lokal hummer och krabba är särskilt aptitretande.

Sharwarma görs oftast på rostat lamm- eller kycklingkött och serveras med sallad i varmt pitabröd. Äter man inte kött kan man alltid välja falafel.

Khuzi är ett helgrillat lamm som serveras på en bädd av kryddat ris.

Makbus är en köttgryta som oftast görs på lamm eller fisk, serverad med ris.

Hareis är långsamt kokt vete med lammkött.

Biryani är kött eller fisk som tillagas på indiskt sätt med kryddat ris.

Shurba addis är en sorts linssoppa.´

De arabiska desserterna är nästan alltid mycket söta. Honung och nötter är vanligt förekommande ingredienser i dem. Umm Ali är en brödpudding med russin och nötter. De färska eller torkade lokala dadlarna håller alltid samma höga kvalitet.

Alkohol serveras endast på hotellrestauranger och eventuellt på vissa klubbar. I Sharjah är dock alkohol strängt förbjudet och serveras inte någonstans all. Dubai 

De bästa rätter du bör smaka:

  • Saloona sa-mak
  • Thareed laham
  • Arseeyah
  • Hummus
  • Al Machboos
  • Shawarma
  • Al Harees
  • Stuffed Camel
  • Moutabel

xlarge-img_5622.jpg

xlarge-img_5623.jpg

xlarge-img_5624.jpg

xlarge-img_5625.jpg

xlarge-img_6353.jpg

xlarge-img_7214.jpg

xlarge-img_7217.jpg

xlarge-img_7254.jpg

xlarge-img_7256.jpg