Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Traditionella qatariska köket

xxlarge-img_6257.jpg

Det traditionella qatariska köket har påverkats starkt av invandrare från Iran och Indien, och på senare tid Nordafrika. Antalet utlänningar som arbetar i landet har lett till att det moderna qatariska köket påverkas av mat från hela världen.

Eftersom muslimer avstår från att äta fläsk och dricka alkohol, inte heller är det serverat offentligt. Under månaden Ramadan, är genomarbetade och festliga måltider på natten.

Många av landets traditionella rätter är baserade på skaldjur, speciellt hummer , krabba , tonfisk , röd snapper och räkor och de många olika typer av dadlar som är typiska för regionen. Allt kött är tillagat halal, dvs i enlighet med muslimska lagar.

Många lokalt odlade livsmedel, såsom dadlar , sura äpplen och färska mandlar anses vara delikatesser. En av Qatars viktigaste traditionella rätter är machbous som är en gryta bestående av riktligt kryddat ris med antingen skaldjur, kött eller båda. Traditionellt serveras machbous på en stor gemensam tallrik.
En annan favorit är lamm eller fårkött serverat med yoghurt gjord på ko-eller getmjölk .

De bästa rätter du bör smaka:

  • Hummus, gjort på kikärter och tahini dvs sesampasta
  • Waraq enab, dolmar med kryddat ris i vinblad
  • Taboulleh, gjort på krossat vete, eller bulgur, smaksatt med persilja och mynta
  • Koussa mahshi dvs fyllda squash
  • Biriani, en kryddad risrätt som blandas med kyckling eller lamm
  • Motabel, en pasta gjord av lätt kokta auberginer blandade med vitlök och tahini
  • Ghuzi , ett hel grillat lamm på en bädd av ris och nötter

Regionen har också läckra traditionella desserter , bland mehalabiya , en mjölkpudding smaksatt med rosvatten och pistagenötter, umm ali, en brödpuddingmed nötter och vita russin, och esh asaraya, en cheesecake toppad med grädde .

xlarge-img_6095.jpg

xlarge-img_6101.jpg

xlarge-img_6104.jpg

xlarge-img_6106.jpg

xlarge-img_6107.jpg

xlarge-img_6246.jpg

xlarge-img_6250.jpg

xlarge-img_6265.jpg