Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Det traditionella omanska köket

xxlarge-img_7019.jpg

Omanska folket är känt för sin gästfrihet. Blir man inbjuden till ett omanskt hem får man räkna med att kahwa (kaffe), en stark, bitter dryck smaksatt med kardemumma kommer att serveras. Den serveras svart utan socker, i små koppar, ungefär lika små som en äggkopp, och det anses artigt att dricka tre koppar kaffe när man är bjuden.

Till kaffet serveras ofta dadlar eller halwa. Halwa som är en sötsak gjord på brunt socker, ägg, honung och kryddor kan vara smaksatt med nötter, rosenvatten eller choklad.

medium-halwa-med-choklad.jpg

Halwa tillagas traditionellt av män.

Till kaffet kan även lokhemat serveras: det är stekta bollar gjorda av mjöl och jäst som smaksätts med kardemumma. Till bollarna serveras en söt lime- och kardemummasirap.

Huvudrätterna i Oman innehåller vanligtvis ris och kokt, rostat eller grillat nötkött, kyckling-, get- eller lammkött. Fisk, framförallt kingfish används också ofta i huvudrätter. Den viktigaste måltiden äts oftast mitt på dagen, medan man på kvällen äter lättare maträtter. Lök, vitlök, lime, kryddor och örter använder man rikligt i omansk mat men rätterna är inte starka. De oftast använda kryddorna är kardemumma, kanel, kummin, ingefära, peppar, gurkmeja och saffran.

Maqbous är risrätt. Riset färgas gult med saffran. Till riset serveras kryddat rött eller vitt kött.

Aursia är mosat ris smaksatt med kryddor.

Harees är en vetebaserad maträtt med kyckling, tomat, kryddor och lök.

Shuwa: köttet marineras i kryddor och örter och lindas in i bananblad. Tillagningen sker mycket långsamt - inte sällan under två dagar i en lerugn i marken. Köttet blir mört och smakrikt. I marinaden används paprika, spiskummin, vitlök, koriander, gurkmeja, kardemumma, och vinäger.

Mashuai är en helrostad kingfish serverad med citronris.

Ruz al mudhroub är kokt ris och stekt fisk.

Mishkak är spett, grillade på träkol.

Det finns också en stor variation av soppor gjorda på linser, grönsaker, kyckling eller lamm.

Salona är en vegetarisk curry baserad på tomater.

Salladerna består oftast av gurka, tomat, rökt aubergin, vattenkrasse, med en skiva lime för dressing.

Rukhalbrödet är ett tunt, runt bröd ursprungligen bakat över en eld gjord av palmblad. Bröd serveras till varje måltid. Rukhal äter man i många omanska hem med omansk honung till frukost och med curry till middag.

En utmärkt törstsläckare är laban, som är saltad kärnmjölk. Laban hittar man i stort sett alla mataffärer, även i tvålitersdunkar.

Yoghurtdrycker med kardemummasmak och pistagenötter är också mycket populära.

Det omanska köket är inte enhetligt; man lagar inte rätterna på samma sätt i den södra delen av landet som till exempel i huvudstaden Muscat.

xlarge-img_6468.jpg

xlarge-img_6469.jpg

xlarge-img_6471.jpg

xlarge-img_6473.jpg

xlarge-img_6595.jpg

xlarge-img_6598.jpg

xlarge-img_6600.jpg

xlarge-img_6639.jpg

xlarge-img_6746.jpg

xlarge-img_6751.jpg

xlarge-img_6753.jpg

xlarge-img_6754.jpg

xlarge-img_6756.jpg

xlarge-img_6927.jpg

xlarge-img_6931.jpg

xlarge-img_6996.jpg

xlarge-img_6999.jpg

xlarge-img_7001.jpg