Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Zambia

xxlarge-img_8310.jpg

Nshima är den viktigaste basfödan i Zambia. Den kokta, tjocka gröten görs på malen majs.

En billig, läcker och näringsrik mat är kapenta som är saltad och torkad fisk stekt med lök och tomater.

Vanliga vegetabiliska maträtter är chikanda och kalembula.

Några populära kötträtter: Imbushi mu mupunga (get med ris), mbuzi yo Phika (getgryta) och Imibu ya Nama (köttbullar).

Bland fiskrätterna finns Isab na katapa (Torkad fisk i kassavablad), torr kapenta i jordnötssås, tikatika (kokt småfisk) och Chapatwa ya Kusashila (Torkad fisk i jordnötssås).

Delikatesser är rätter gjorda på möss som Imbeba ya Kocha (rostade möss) och Mbewa za Nshawa (möss i jordnötssmör).

Det finns också säsongsbetonade rätter som maskar, Ifishimu fyakusalula (friterade larver) Vinkubala va Nshawa (maskar i jordnötssås) och Vinkubala vo Kazinga (krispiga maskar).

De bästa rätter du bör smaka:

  • Nshima (majsgröt)
  • Imbeba ya Koch (Rostade möss)
  • Imbushi mu Mupunga (get med ris)
  • Kapenta (torkad småfisk)
  • Imibu ya Nama (köttbullar)
  • Chapatwa ya Kusashila (Torkad fisk i jordnötssås)
  • Mbuzi yo Phika (getgryta)