Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Moçambique

xxlarge-img_8885.jpg

De vanligaste maträtter som serveras i Moçambique är till stor del av afrikanskt ursprung med portugisiska inslag. Under nästan 500 års regeringstid hade den portugisiska kulturen påverkat även matkulturen i Moçambique avsevärt.

Prego (biffrulle), rissois (kokta räkor), espetada (kebab), Pudi (pudding), och den populära inteiro com Piripiri som betyder hel kyckling i stark piri-pirisås är alla portugisiska rätter som vanligen äts i dagens Moçambique.

Soppor på grönsaker som majs, squash eller bönor är populära aptitretare.

Som huvudrätt serveras ofta färska skaldjur, kött, fågel, eller matata som är en skaldjurs- och jordnötsgryta.

Sallader på tomater och avokado brukar serveras till huvudrätterna. Kryddor som piripiri och kokosmjölk eller andra kryddiga såser, samt cashewnötter kan serveras till huvudrätten.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Matata är en skadjurs- och jordnötsgryta.
  • Inteiro com piripiri är hel kyckling i stark piri-pirisås.
  • Malasadas är söta munkar.
  • Bolo polana är kakor gjorda på cashewnötter och potatis.
  • Sopa de feijao verde är en matig soppa gjord på bönor.
  • Salada pera de abacate heter tomat- och avokadosalladen.