Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Malawi

xxlarge-img_8673.jpg

Malawisjön är hem till många spännande fiskarter. När du besöker Malawi får du se till att testa den sardinliknande usipa och utaka. De torkas ofta ute på ställningar i byar runt Malawisjön.

Mpasa som liknar lax och stora bagrus meridionalis är också typiska för Malawi. Den absoluta favoritfisken för besökarna brukar vara chambo som oftas serveras stekt. Chambo finns endast I Malawisjön.

Det du absolut inte kan missa när du är i Malawi är nsima. Den lagas av malen majs och är en basföda på stora delar av landet. Nsima serveras vanligtvis tillsammans med kötträtter och vegetabiliska rätter. Det kan ätas såväl till frukost som till lunch och middag.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Kachumbari är sorts tomat- och löksallad.
  • Kondowole görs på kassavamjöl och vatten och äts vanligtvis med fisk.
  • Ndiwo är en vanlig vegetarisk maträtt på hackade grönsaksblad som serveras bredvid nsima.
  • Mkhwani lagas på pumpablad och malet jordnötsmjöll
  • Mgaiwa Phala är en sorts gröt som oftast äts till frukost och serveras vanligtvis sötad med tillsats av socker.
  • Mandazi är friterade munkar som vanligtvis säljs av kvinnor på marknader eller på busstationer för att tjäna lite extra.