Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Swaziland

xxlarge-img_9149.jpg

Att uppsöka lokala marknader och matställen i Swaziland är ett bra sätt att hitta god mat med god kvalitet och lokala delikatesser för att provsmaka.

Kött har högt status för lokalbefolkningen. Vid slakten går ingenting till spillo. Till grytor används även komage och inälvor. Getkött är mycket populärt

Pumpa, bönor och ris är dagligen återkommande ingredienser. Sötpotatis och sorghum odlas på vissa områden. Det finns många tropiska frukter, som till exempel mango, guava, banan och avokado som växer fritt i de flesta gårdar. Den bästa tidsperioden för frukt är den sena regnsäsongen, från december till mars

De bästa rätter du bör smaka:

  • Sishwala är en tjock gröt som normalt serveras med kött eller grönsaker.
  • Incwancwa är sur gröt gjord på jäst majsmjöl.
  • Sitfubi är färsk mjölk som kokas och blandas med majsmjöl.
  • Siphuphe setindlubu är en tjock gröt på mosade jordnötter.
  • Emasi emabele är malen sorghum som blandas med en filmjölksliknande mejeriprodukt.
  • Sidvudvu är gröt gjord på pumpa som blandas med majsmjöl.
  • Umncweba är torkat och okokt kött (biltong).
  • Umkhunsu är kokt och torkat kött.
  • Siphuphe semabhontjisi är en tjock gröt gjord på mosade bönor.
  • Tinkhobe är kokta hela majskolvar.
  • Umbidvo wetintsanga är kokta pumpablad blandade med jordnötter.
  • Emahewu är ett dryck vars bas är en jäst tunn gröt.
  • Umcombotsi är traditionell bryggt öl.