Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Kina

Den kinesiska gastronomin strävar efter att balansera smak, färg, textur och typer av livsmedel.

Ris är Kinas basföda. Det kinesiska ordet för ris betyder "måltid". Ris serveras praktiskt taget till varje måltid och äts flera gånger om dagen.

Böngroddar, kål och ingefära används ofta i kinesiska grytor. Tofu, är inte bara snyggt och gott, men även en viktig proteinkälla. Grönsaker spelar en central roll i kinesisk matlagning. Generellt kan sägas att kineserna föredrar grönsaker framför kött. Ska man ha kött väljer man oftast antingen fläsk eller kyckling.

Det finns fyra större regionala typer i den kinesiska matlagningen.

Den kantonesiska matlagningsstilen i söder utmärks av ris- och lätt kryddade wokade rätter. Typiska kantonesiska rätter är wontonsoppa, äggrullar och sött och surt fläsk.

I mandarinköket i norra Kina fnns det rätter som görs med vetemjöl, såsom nudlar, dumplings och tunna pannkakor. Kanske den mest kända maträtten från denna region är pekinganka, som är stekt anka serverad med remsor av krispigt ankhud inslagna i tunna pannkakor.

I Shanghais matlagning på Kinas östkust spelar skaldjur och kryddiga såser huvudrollen.

Köket i Szechuan-provinsen i Kinas inland är känt för sina heta och kryddiga rätter med stark paprika, vitlök, lök och purjolök.

Te erbjuds till de flesta måltiderna och kan kallas för Kinas nationaldryck. De mest populära typer av te är grönt te, svart te, och oolong-te, och man dricker dessa vanligtvis utan mjölk och socker.

Även om vardagsmaten i Kina är ganska enkel finns det även mer sofistikerade rätter som man till exempel tillagar på helger och inför högtider. En typisk högtidsmåltid kan bestå av ångade klimpar, spädgris eller en kryddig kyckling maträtt, och ett urval av desserter.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Wontonsoppa
  • Äggsoppa
  • Sötsurt fläsk
  • Sötsurt fläsk
  • Baat Bo Fon (Rispudding)
  • Friterat ris
  • Pekinganka
  • Kryddig kyckling
  • Kakor med mandel
  • Friterad Wonton
  • Fu Yung Don

xlarge-ananas_peking.jpg

xlarge-angade_dumpling_peking.jpg

xlarge-angad_mat_peking.jpg

xlarge-chengdu_blackfisk.jpg

xlarge-chengdu_faglar.jpg

xlarge-chengdu_grillning1.jpg

xlarge-chengdu_grillning2.jpg

xlarge-chengdu_gristarmsoppa1.jpg

xlarge-chengdu_gristarmsoppa2.jpg

xlarge-chengdu_gristarmsoppa3.jpg

xlarge-chengdu_nudlar.jpg

xlarge-chengdu_pork.jpg

xlarge-chengdu_sotsaker.jpg

xlarge-dumplings_peking.jpg

xlarge-guilin_fisk.jpg

xlarge-guilin_ostron.jpg

xlarge-guilin_rakkniv.jpg

xlarge-guilin_snackor.jpg

xlarge-hong_kong_agg.jpg

xlarge-hong_kong_blackfisk.jpg

xlarge-hong_kong.jpg

xlarge-hong_kong_matlada.jpg

xlarge-hong_kong_nudlar.jpg

xlarge-hong_kong_pilgrimsmusslor.jpg

xlarge-hong_kong_rakor.jpg

xlarge-hong_kong_soppa_gronsak.jpg

xlarge-hong_kong_sopp.jpg

xlarge-hong_kong_streetfood.jpg

xlarge-majs_peking.jpg

xlarge-mat_peking.jpg

xlarge-ol_och_spett_peking.jpg

xlarge-pasta_peking.jpg

xlarge-pork_peking.jpg

xlarge-shanghai_agg.jpg

xlarge-shanghai_agg_kex.jpg

xlarge-shanghai_angat.jpg

xlarge-shanghai_dumplings_sas.jpg

xlarge-shanghai_soppa.jpg

xlarge-shanghai_streetfood2.jpg

xlarge-shanghai_streetfood3.jpg

xlarge-shanghai_streetfood.jpg

xlarge-soppa_peking.jpg

xlarge-spett_peking.jpg

xlarge-xian_angat_pa_gatan.jpg

xlarge-xian_inlindat.jpg

xlarge-xian_sotsak.jpg

xlarge-xian_te_pa_gatan.jpg