Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Japan

xxlarge-img_0962.jpg

Gastronomi spelar en mycket viktig roll i Japan. Med matlagning avses inte bara tillagningen av maträtter, utan den betraktas som en särskild konstgren. De japanska öarna utgör en exotisk del inom gastronomin på grund av den extraordinära isoleringen och de intressanta naturförhållandena.

Precis som i Kina är en av de viktigaste råvarorna riset även i Japan. Det japanska ordet "gohan" betyder både ris och måltid. Riset serveras i separata skålar. När det blandas med andra livsmedel kallas det andra namn.

I Japan anländer majoriteten av rätterna rå på bordet. "Hade gudarna velat att någon maträtt skulle ätas kokt eller stekt hade de skapat den maträtten så från början" - säger japanerna. Rå mat som sushi är välkänd: den består av rå fisk eller räkor och lätt marinerad ris.

Om vi ​​talar om konst i köket ska man även säga några ord om servering. Japanska ordet för servering är "vosou" vilket på svenska betyder: att klä fint.