Thailand
-Ursäkta mig, hur tar man sig till Nana?
-Varför vill ni till Nana?
En harmonisk kavalkad
Det thailändska köket är en "harmonisk kavalkad"av färger, dofter och smaker. En harmoni mellan salt, sött, surt och ibland mycket starkt. Maten är inte bara rik på smak utan den berör även andra sinnen.
Thailändska köket är ett av de mest populära i hela Asien. Det har utvecklats under århundraden men ändå lyckats bevara en del unika och varierande egenskaper.
Orsaken till detta kan förmodligen vara att landet - som en gång kallades för Siam - aldrig blivit ockuperat, så det har inte varit några kolonisatörer som fört in några recept i landet.
Den lokala befolkningens matvanor är - trots detta - en mycket trevlig förbindelse mellan kulturer där det thailändska köket kombinerar väst och öst.
En typisk thailändsk måltid innehåller soppa, bräserade rätter, grillade rätter, en varm sallad och matchande såser. Avslutningsvis serverar man dessert som oftast är frukt eller godis.
Man låter ofta sjuda maten, men även grillning eller stekning tillämpas gärna. Tack vare den kinesiska påverkan kom woken och med den friterade maten också.
Senare kom portugisiska, holländska, franska och japanska inslag och har byggts in i det thailändska köket.
Tack vare portugisiska missionärer har användandet av chili etablerats och numera är det thailändska köket otänkbart utan den.
Den typiska thailändska smaken skapas med användningen av ett stort antal olika råmaterial och kryddor.
Chili
Den första och kanske viktigaste ingrediensen är chili som finns i mer än ett dussin olika typer.
Fisksås och ostronsås
Nam pla prik är den vanligaste fisksåsen. Nam pla i thailändska rätter fungerar ungefär som soja i kinesiska måltider. Den kännetecknas av en salt och skarp smak av jäst fisk. Det är jästa ostron nam pla görs på. Även om det låter ganska hemskt smakar det underbart.
Fisk och skaldjur
Den thailändska köket kännetecknas även av vattenlevande organismer och djur som kombinerat med örter och kryddor utgör ryggraden i det thailändska köket.
Kött och fågel
Alla typer av kött-satay görs av styckat marinerat kött.
Malning är inte typisk för thailändska köket, men man skär köttet i ganska små munsbitar och serverar dem med nudlar, grönsaker och ris.
Eftersom ingredienserna är vanligen skurna i lagom stora bitar behöver man inte använda kniv under måltiderna.
Frukost
Det är värt att prova en typisk thailändsk frukost någonstans. Detta är vanligtvis khowtom: ris, hackad kyckling, fläsk eller liten krabba och rostad vitlök, ägg och inlagd gurka eller andra grönsaker.
Lunchen
Oftast är det en lätt maträtt: stekt ris, fisk eller kött-curry och ris, eller grönsaker med nudlar.
Middagen
Soppa och minst fem olika rätter.
För thailändska måltider finns det inga fasta regler. Allt kan ätas i valfri ordning.
Buljong kan ätas före, under och efter måltiden.
Mellanmål
Förutom tre huvudmåltider per dag, äter man olika slags mellanmål. Man hittar ett brett sortiment i gatubås, gatukök. Populära är vårrullar, nötkött och kycklingsatay, grönsaker som erbjuds med en rad olika såser, soppor, sallader och desserter.
Vitlöksfläsk på risbädd.
Pad thai.
Skaldjursgryta med basilika.
Efter skymningen väcks platsen bakom gamla busstationen i Chiang Rai till liv. Här kan man köpa färsklagad middag, antingen för avhämtning eller för att att äta den på plats.
Man kan få sin köttbuljong över eld direkt på bordet.
I korgen bredvid finns grönsaker som man doppar in i den kokande buljongen.
Lever och fläskkött väntar på att doppas i buljongen.
En annan korg med sopptillbehör.
Ytterligare valmöjligheter till soppan: räkor och krabbor.
Eller kanske något från den här disken?
Grönsaker verkar det finnas gott om.
Hjärtmusslor och vattensnäckor med stark sås.
Shishamofisk med sötsur sås.
Fruktjuicer på ananas, mango och passionsfrukt.
Marinerad bläckfisk.
Bläckfisk utan marinad.
Stekta kräftor.
Fisk som ska grillas på kol.
Kycklinglår på bananblad säljs på en liten gaturestaurang i Chiang Rai I norra Thailand.
Fisk i ett tjockt saltlager vilar på grillen.
Grillad aborre.
I den här skålen gömmer sig kokt ris.
Kokt ris prydligt inlindat i bananblad.
Färsk frukt kan man när som helst köpa från säljare på gatan.
Har man inte tillgång till kök kan man alltid be säljaren att skala och skära frukten.
Lite mat är det bra att ha med sig inför en cirka tre timmar lång bussresa mellan Chiang Rai och Chiang Mai. Kycklingspett och fläskspett kan man köpa hos gatusäljarna på busstationen och är lätta att hantera.
Vem kunde motstå de här prydliga sötsakerna på bananblad? Visst ska man köpa några innan man hoppar på bussen. De smakar som risgrynsgröt med kokossmak och några av dem är fyllda med små papayakuber och några med små gräslöksbitar.
Fläsklägg med bokchoy och ris på en restaurang i Chiang Mai.
Sallad gjord på krispigt fläskkött, stekta små fiskar, cashewnötter och grönsaker.
Drakfruktsjuice med mycket is.
Röd curry med kokosmjölk och biff.
Het tomyumsoppa med bläckfisk.
Guavajuice med is.
Maracujajuice med is.
Som tum - sallad med frisk smak gjord på grön mango och jordnötter.
Stekt ris med krabbkött.
Juice på färsk mango och is.
Kryddig skaldjurssallad med limesås.
Stekta nudlar med fisk.
Nongkhai heter en liten stad vid gränsen till Laos. Har man inte alltför bråttom till Vientiane kan det vara en bra idé att tillbringa några dagar här med god mat och thailändskt kaffe.
Saltad ormhuvudfisk före grillning.
Ångkokta bullar fyllda med äggkräm och bönpasta.
Fyllningen är söt äggkräm.
Dumplings fyllda med räkor.
Thailändskt kaffe.
Grillad saltad ormhuvudfisk serverad med starka såser.
Citrongräset ger ett spännande smaktillskott.
Det goda, starka vietnamesiska kaffet da nang vittnar om vietnamesers tillvaro i Thailand.
Espresso extra.
Enkel gaturestaurang på Mee Chai road I Nongkhai där enkla rätter serveras.
Kycklingssoppa från gaturestaurangen.
Soppan serveras med tjocka risnudlar.
Fylld bläckfisk på grillen på nattmarknaden i Nongkhai.
Fiskkött på spetten.