Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Thailand

-Ursäkta mig, hur tar man sig till Nana?
-Varför vill ni till Nana?

En harmonisk kavalkad

Det thailändska köket är en "harmonisk kavalkad"av färger, dofter och smaker. En harmoni mellan salt, sött, surt och ibland mycket starkt. Maten är inte bara rik på smak utan den berör även andra sinnen.

Thailändska köket är ett av de mest populära i hela Asien. Det har utvecklats under århundraden men ändå lyckats bevara en del unika och varierande egenskaper.
Orsaken till detta kan förmodligen vara att landet - som en gång kallades för Siam - aldrig blivit ockuperat, så det har inte varit några kolonisatörer som fört in några recept i landet.
Den lokala befolkningens matvanor är - trots detta - en mycket trevlig förbindelse mellan kulturer där det thailändska köket kombinerar väst och öst.

En typisk thailändsk måltid innehåller soppa, bräserade rätter, grillade rätter, en varm sallad och matchande såser. Avslutningsvis serverar man dessert som oftast är frukt eller godis.

Man låter ofta sjuda maten, men även grillning eller stekning tillämpas gärna. Tack vare den kinesiska påverkan kom woken och med den friterade maten också.

Senare kom portugisiska, holländska, franska och japanska inslag och har byggts in i det thailändska köket.

Tack vare portugisiska missionärer har användandet av chili etablerats och numera är det thailändska köket otänkbart utan den.

Den typiska thailändska smaken skapas med användningen av ett stort antal olika råmaterial och kryddor.

Chili
Den första och kanske viktigaste ingrediensen är chili som finns i mer än ett dussin olika typer.

Fisksås och ostronsås
Nam pla prik är den vanligaste fisksåsen. Nam pla i thailändska rätter fungerar ungefär som soja i kinesiska måltider. Den kännetecknas av en salt och skarp smak av jäst fisk. Det är jästa ostron nam pla görs på. Även om det låter ganska hemskt smakar det underbart.

Fisk och skaldjur
Den thailändska köket kännetecknas även av vattenlevande organismer och djur som kombinerat med örter och kryddor utgör ryggraden i det thailändska köket.

Kött och fågel
Alla typer av kött-satay görs av styckat marinerat kött.

Malning är inte typisk för thailändska köket, men man skär köttet i ganska små munsbitar och serverar dem med nudlar, grönsaker och ris.
Eftersom ingredienserna är vanligen skurna i lagom stora bitar behöver man inte använda kniv under måltiderna.

Frukost
Det är värt att prova en typisk thailändsk frukost någonstans. Detta är vanligtvis khowtom: ris, hackad kyckling, fläsk eller liten krabba och rostad vitlök, ägg och inlagd gurka eller andra grönsaker.

Lunchen
Oftast är det en lätt maträtt: stekt ris, fisk eller kött-curry och ris, eller grönsaker med nudlar.

Middagen
Soppa och minst fem olika rätter.
För thailändska måltider finns det inga fasta regler. Allt kan ätas i valfri ordning.
Buljong kan ätas före, under och efter måltiden.

Mellanmål
Förutom tre huvudmåltider per dag, äter man olika slags mellanmål. Man hittar ett brett sortiment i gatubås, gatukök. Populära är vårrullar, nötkött och kycklingsatay, grönsaker som erbjuds med en rad olika såser, soppor, sallader och desserter.

Vitlöksfläsk på risbädd.

xxlarge-flaskkott-med-vitlok-1.jpg

Pad thai.

xxlarge-pad-thai-nara.jpg

Skaldjursgryta med basilika.

xxlarge-skaldjur-med-basilika-1.jpg

Efter skymningen väcks platsen bakom gamla busstationen i Chiang Rai till liv. Här kan man köpa färsklagad middag, antingen för avhämtning eller för att att äta den på plats.

Man kan få sin köttbuljong över eld direkt på bordet.

xxlarge-stark-soppa-2.jpg

I korgen bredvid finns grönsaker som man doppar in i den kokande buljongen.

xxlarge-stark-soppa.jpg

Lever och fläskkött väntar på att doppas i buljongen.

xxlarge-lever-och-kottbitar-till-soppan.jpg

En annan korg med sopptillbehör.

xxlarge-soppingredienser.jpg

Ytterligare valmöjligheter till soppan: räkor och krabbor.

xxlarge-till-soppan-1.jpg

Eller kanske något från den här disken?

xxlarge-till-soppan-2.jpg

Grönsaker verkar det finnas gott om.

xxlarge-till-soppan-4.jpg

Hjärtmusslor och vattensnäckor med stark sås.

xxlarge-hjartmusslor-och-vattensniglar.jpg

Shishamofisk med sötsur sås.

xxlarge-shushumafish-med-sotsur-sas.jpg

Fruktjuicer på ananas, mango och passionsfrukt.

xxlarge-ananas--mango--och-passionsfruktsjuice.jpg

Marinerad bläckfisk.

xxlarge-grillat.jpg

Bläckfisk utan marinad.

xxlarge-blackfisk.jpg

Stekta kräftor.

xxlarge-rakor-med-soyasas.jpg

Fisk som ska grillas på kol.

xxlarge-fisk-med-rod-stjart.jpg

Kycklinglår på bananblad säljs på en liten gaturestaurang i Chiang Rai I norra Thailand.

xxlarge-grillade-kycklingglar-lagade-pa-gatan-serverade-pa-bananblad.jpg  

Fisk i ett tjockt saltlager vilar på grillen.

xxlarge-saltad-fisk-fore-grillning.jpg

Grillad aborre.

xxlarge-grillad-fisk.jpg

I den här skålen gömmer sig kokt ris.

xxlarge-risskal-pa-gatan.jpg

Kokt ris prydligt inlindat i bananblad.

xxlarge-kkt-ris-inlindat-i-bananblad.jpg

Färsk frukt kan man när som helst köpa från säljare på gatan.

xxlarge-mango-och-papaya.jpg

xxlarge-frukt-pa-gatan.jpg

Har man inte tillgång till kök kan man alltid be säljaren att skala och skära frukten.

xxlarge-saljaren-forbereder-papayan-1.jpg

xxlarge-papaya-fran-gatusaljaren.jpg

Lite mat är det bra att ha med sig inför en cirka tre timmar lång bussresa mellan Chiang Rai och Chiang Mai. Kycklingspett och fläskspett kan man köpa hos gatusäljarna på busstationen och är lätta att hantera.

xxlarge-bollar-gjorda-pa-kyckling.jpg

xxlarge-flask-smaksatt-med-vitlok.jpg

Vem kunde motstå de här prydliga sötsakerna på bananblad? Visst ska man köpa några innan man hoppar på bussen. De smakar som risgrynsgröt med kokossmak och några av dem är fyllda med små papayakuber och några med små gräslöksbitar.

xxlarge-sot-riskakor-med-kokossmak-fyllda-med-graslok-och-fruktbitar.jpg

Fläsklägg med bokchoy och ris på en restaurang i Chiang Mai.

xxlarge-flasklagg-med-gronsaker-och-stark-sas.jpg

Sallad gjord på krispigt fläskkött, stekta små fiskar, cashewnötter och grönsaker.

xxlarge-sallad-pa-fisk-flask-cashewnotter-och-gronsaker.jpg

Drakfruktsjuice med mycket is.

xxlarge-dragon-2.jpg

Röd curry med kokosmjölk och biff.

xxlarge-rod-curry-i-kokos-med-biff-och-ris.jpg

Het tomyumsoppa med bläckfisk.

xxlarge-tomyumsoppa-med-blackfisk-svampar-och-nudlar.jpg

Guavajuice med is.

xxlarge-guavajuice.jpg

Maracujajuice med is.

xxlarge-maracujajuice.jpg

Som tum - sallad med frisk smak gjord på grön mango och jordnötter.

xxlarge-somtam.jpg

Stekt ris med krabbkött.

xxlarge-stekt-ris-med-krabbkott.jpg

Juice på färsk mango och is.

xxlarge-mangojuice.jpg

Kryddig skaldjurssallad med limesås.

xxlarge-krzddig-skaldjurssallad.jpg

Stekta nudlar med fisk.

xxlarge-stekta-nudlar-med-fisk.jpg

Nongkhai heter en liten stad vid gränsen till Laos. Har man inte alltför bråttom till Vientiane kan det vara en bra idé att tillbringa några dagar här med god mat och thailändskt kaffe.

Saltad ormhuvudfisk före grillning.

xxlarge-saltad-ormhuvudfisk-fore-grillning.jpg

Ångkokta bullar fyllda med äggkräm och bönpasta.

xxlarge-angkokta-bullar.jpg

Fyllningen är söt äggkräm.

xxlarge-angkokt-bulle-fylld-med-aggkram.jpg

Dumplings fyllda med räkor.

xxlarge-dumplings-fyllda-med-rakor.jpg

Thailändskt kaffe.

xxlarge-thailandskt-kaffe.jpg

Grillad saltad ormhuvudfisk serverad med starka såser.

xxlarge-grillad-saltad-ormhuvudfisk-1.jpg

Citrongräset ger ett spännande smaktillskott.

xxlarge-grillad-saltad-ormhuvudfisk-2.jpg

Det goda, starka vietnamesiska kaffet da nang vittnar om vietnamesers tillvaro i Thailand.

xxlarge-da-nang-kaffe.jpg

Espresso extra.

xxlarge-espresso-extra.jpg

Enkel gaturestaurang på Mee Chai road I Nongkhai där enkla rätter serveras.

xxlarge-enkel-restaurang-pa-mee-chai-road.jpg

Kycklingssoppa från gaturestaurangen.

xxlarge-nudelsoppa-med-kycklingkott.jpg

Soppan serveras med tjocka risnudlar.

xxlarge-tjocka-nudlar.jpg

Fylld bläckfisk på grillen på nattmarknaden i Nongkhai.

xxlarge-fylld-blackfisk.jpg

Fiskkött på spetten.

xxlarge-spett-med-fiskkott.jpg