Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Vietnamesiska köket

Det vietnamesiska köket är näringsrikt och varierat. Det skiljer sig från det kinesiska köket mest i att maträtterna inte är dränkta i sås utan tvärtom, man tar en bit från den gemensamma tallriken med ätpinnar och doppar matbiten i såsen som serveras till.

Alla måltider börjar med någon sorts soppa (pho), och därefter serveras nästa rätt gjord på fläsk, nötkött, kyckling, vilt, snigel, fisk eller skaldjur, med ris och grönsaker. Baguette-fantasterna kan vara glada eftersom den här typen av bröd är, tack vare de franska kolonisatörerna, välkänd i Vietnam.
Måltiderna avslutas vanligtvis med grönt te och frukt som papaya, bananer, mandariner.

Ris är basföda i Vietnam. Många vattenväxter används i soppor och grönsaksrätter, och på menyn hittar man ofta söt- och saltvattenfisk, grodor, sniglar, krabbor - men även hund. Det vietnamesiska köket är rikt på kryddor och aromatiska växter. Nuoc mam heter en ofta använd fisksås som framställs industriellt med en speciell fermenteringsmetod. Nuoc mam kan tyckas dofta lite annorlunda för den europeiska näsan men den smakar bra.

Hot-pot, rykande färsk buljong som serveras kokande.

Till soppan serveras bland annat risnudlar.

Färska örter och grönsaker serverade för att doppas in i buljongen.

Lau hai san - en annan variant av hot pot.

Nötkött, skivad fisk, bläckfisk och räkor att doppa i buljongen.

l