Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Den malaysiska köket

Det malaysiska köket kan beskrivas som mångsidigt, varierat och färgglatt.
Under flera århundraden har handelsmän från mellanöstern, Kina, Thailand, Indien och Indonesien inte bara lämnat sina varor i Malaysia men också sina smaker och maträtter. Det malaysiska köket sägs ha många likheter med det indonesiska köket, framförallt med köket på Sumatra.

Spett med fisk-, kyckling- och grodkött. 

xxlarge-malaysiska_koket_1.jpg

Arisa och kacang pool är exempel på påverkan från arabiska köket.
En del kryddor har den inhemska befolkningen lärt känna från araberna och indierna. Många traditioner i Malaysia har indiskt ursprung. Islam sägs ha tagits över från de indiska muslimerna.

Tusenåriga ankägg.

xxlarge-malaysia_kota_kinabalu_hundra_ar_gammalt_ankagg_3.jpg

Grillat till middag i Kota Kinabalus hamn.

xxlarge-malaysia_kota_kinabalu_mat_pa_gatan_1.jpg

Kycklingggryta med svart sås.

xxlarge-kyckling-med-svart-sas-kuala-lumpur-foodcourt.jpg

Lammbiryani med naan-bröd.

xxlarge-lammbiryani-med-naan-kuala-lumpur-foodcourt.jpg

Naan-bröd med rivna morötter.

xxlarge-naan-med-morotter-kuala-lumpur-foodcourt.jpg

Stekt ris med nötkött.

xxlarge-stekt-ris-med-notkott-kuala-lumpur-foodcourt.jpg

Malaysiskt kaffe.

xxlarge-malaysiskt-kaffe-kuala-lumpur-foodcourt.jpg