Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Indonesien - Dorong, åska, hidang

xxlarge-indonesien_borobudur_pojke.jpg
Tropiska stormar är inget att leka med. Särskilt om man överraskas av en på Sumatra.
Man står bara där på gatan dyngblöt och försöker hålla ögonen öppna i regnet som öser ner. På andra sidan av gatan vinkar en pojke som säljer småsaker under ett jätteparaply.
- Hallå, vill ni köpa cigg?
Plötsligt sticker ett ord fram i ovädret: "DORONG" står det på dörren till en minirestaurang.
Stället är fullt av folk. Det hänger en sliten, gammal tv-apparat ovanför kassan. Det aktuella programmet är en pratshow. Allas blick dras till skärmen. I studion sitter gästerna i varsin mask och grälar.
Kyparen frågar ingenting. Fyra små tallrikar med vatten och en klyfta lime landar på bordet. Sedan kommer två kypare med en bricka i varsin hand. Snart är hela bordet täckt av små tallrikar med olika rätter på.
- Är det för första gången ni kär på Sumatra? – hörs en röst från grannbordet där en ung man dricker sitt te.
- Ja.
- Det tänkte jag väl – ler han ...försök inte ens att hitta nån meny... den här serveringsstilen kallas hidang. Man serveras lite av varje. Ingen beställning behövs.
- Men hur betalar man?
- De räknar enligt tallrikar. Du betalar bara för det som du har ätit. Drick bara inte vattnet med lime i... det är till för att tvätta händerna. Köket är rätt bra här, förresten. Det ska ni se. På den där tallriken har ni daging rendang. Den görs på nötkött och är en sorts gryta kan man säga,
- Och den här?
- Gado-gado, min favorit med kokos och jordnötter... Och där borta har ni duvlår. Mört och gott! Det där platta köttet bredvid är smaksatt med grönt peppar. Akta er för det! Mycket stark! Här tillagar dem det utmärkt. Jag gillar det här stället, varje gång jag kommer till Padang passar jag på att äta nåt här.
- Bor du inte här?
- Nej, jag bor i Jakarta. Jag fick jobb där i fjol. Jag brukar komma hit till min lillebror och hans familj varannan månad.
- Vad jobbar du med?
- Jag undervisar i engelska på en gymnasieskola och nu för tiden lär jag ut indonesiska för utlänningar, två gånger i veckan.
- Vad betyder „dorong"?
- Tryck.
Det strömmar in folk hela kvällen på restaurangen. Nu kommer det en stor familj: tre generationer. Kyparna ordnar snabbt så att de får plats allihopa.
Stormen har avtagit och nu är det bara folks blöta kläder som skvallrar om att det nyss har regnat. Dags att dra vidare.
Tolv tomma tallrikar stannar kvar på bordet.


Det indonesiska köket har präglats av den speciella kulturblandning som förekommer i området. Ris är basföda i hela landet, och de vanligaste smaksättningarna är chili, citrongräs och kokosmjölk. Kyckling, get, lamm, fisk och skaldjur används ofta.

Hjärtmusslor på balinesiskt vis.

xxlarge-indonesien_bali_hjartmusslor_i-_stark_sas.jpg


Stekt anka med ris.

xxlarge-indonesien_bali_stekt_anka.jpg

Indonesisk fiskcurry

xxlarge-fish-curry-2.jpg

Kycklingspett på en gata i Surabaya.

xxlarge-indonesien_surabaya_kycklingsspett_pa_gatan.jpg


Rätterna är smakrika och välkryddade. Indonesiens nationalrätt kallas nasi goreng som är stekt ris med ägg och grönsaker. Andra goda indonesiska rätter är: kari ikan som är fiskcurry, och semur daging som är nötkött i sojasås.

Den vanligaste desserten är frukt som finns gott om i Indonesien: mango, små rosa eller gula bananer är riktigt smakrika. Salak eller ormfrukt är en typisk indonesisk frukt. De mest populära indonesiska drycker är teh (te) och kopi (kaffe). Jasminte och grönt te är de mest populära tesorterna. Kopi susu är kaffe med sötad kondenserad mjölk som är en sorts indonesisk version av Café au lait.

Kokosmjölk är inget dåligt dryck heller.

xxlarge-indonesien_java_kokosnotter.jpg