Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Kazakstan

Baserat på nomadiska rötter utgör häst- och fårkött grunden för de flesta av de kazakiska rätterna. Shuzhi är en typ av korv tillverkad av rökt hästkött.

Kuyrdak framställs av nyslaktade hästar, får eller kor och består av djurets hjärta, lever, njurar och andra organ. Inälvorna skärs i bitar, kokas i olja, och serveras sedan med lök och paprika. Basturma är fårkött som äts med färsk gurka och tomater.

Runda, platta bröd serveras till måltiderna.

Besbármákh
En populär maträtt som kallas kazakiska besbármákh. Namnet betyder"fem fingrar" på kazakiska. Rätten kallas fem fingrar, eftersom man ska äta den med hand. Besbármákh lagas av lamm- och hästkött med ben och/eller hästkorv, och serveras med pasta.

Shek-shek är stekt deg med honung
Shek-shek är ursprungligen inte kazakisk, utan tatariska. Kazakerna tyckte mycket om den och tog till sig denna munkliknande dessert.

De bästa rätter du bör testa:

  • Shek-shek
  • Besbármákh
  • Basturma
  • PlovKespe (fårkött)
  • Baursaki (stekta munkar)
  • Kumis (dryck gjort på hästmjölk)

xlarge-img_3407.jpg

xlarge-img_3408.jpg

xlarge-img_3648.jpg

xlarge-img_3655.jpg

xlarge-img_3913.jpg

xlarge-img_3914.jpg

xlarge-img_3967.jpg