Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Uzbekistan

- En lagman och fyra stycken lammspett, tack.
- Näää, de är ju så små. Ni behöver minst åtta.


I väntan på lammspett och lagman på en liten ujgurisk restaurang i Tasjkent. Teet är serverat.

xxlarge-uzbekistan_tasjkent_teet_serverat_ujgurisk_restaurang.jpg


Lagman

xxlarge-uzbekistan_tasjkent_lagman.jpg


Åtta lammspett, punkt, slut.

xxlarge-uzbekistan_tasjkent_atta_stycken_lammspett.jpg


- Har ni några ujgurer i Sverige? - undrar restaurangens ägarinna när hon serverar spetten.

xxlarge-uzbekistan_tasjkent_lammspett.jpg

"Ahh, kak tolstaya" (så tjock)- suckar ägarinnan när hon kollar in sig själv på fotot.

xxlarge-uzbekistan_tasjkent_ujguriska_restaurangen_vadjagartjock.jpg


Hennes restaurang gömmer sig bakom träden nära den stora marknaden i Tasjkent.

xxlarge-uzbekistan_tasjkent_ujgurisk_restaurang.jpg


Skönt med en svalkande "ichimlik" i hettan.

xxlarge-uzbekistan_tasjkent_drink_pa_gatan.jpg

Kvas är inte så illa heller, om man är tillräckligt modig.

xxlarge-uzbekistan_tasjkent_kvas.jpg


Bröd kan man få tag på var som helst.

xxlarge-uzbekistan_tasjkent_brod.jpg

Fikon på marknaden i Tasjkent.

xxlarge-uzbekistan_tasjkent_marknad_fikon.jpg


Två snygga uzbekiska killar säljer dem.

xxlarge-uzbekistan_tasjkent_marknad_fikonsaljarna.jpg


Plov (eller pilaf) kan ha många utseenden i Uzbekistan, beroende på vilken del av landet den tillagas. Här är en variant.

 

xxlarge-uzbekistan_plov.jpg


En annan plovvariant. Med te.

xxlarge-uzbekistan_tasjkent_plov2.jpg

Färdig att serveras. 

xxlarge-uzbekistan_tasjkent_plov3.jpg

Plov i Bukhara

xxlarge-uzbekistan_bukhara_plov2.jpg

Välkommen till Samarkand! Russin, pistagenötter, kakor och te.

xxlarge-uzbekistan_samarkand.jpg

Manti fyllda med nötkött, på avhämtning. Det lilla matstället i Samarkand skulle just stänga. Det finns alltid en lösning. För tallriken fick man lämna en deposition på 3 kr (1000 uzbekiska som) som man fick tillbaka nästa morgon när man lämnade tillbaka tallriken.

  xxlarge-uzbekistan_samarkand_manti.jpg

Gissa vad det är. Ja, plov. I Samarkand, den här gången.

xxlarge-uzbekistan_samarkand_plov.jpg

Sjorpa. Soppan kan, precis som plov, tillagas på många olika sätt, beroende på vem som är kocken. Vanligtvis finns kikärtor med.

xxlarge-uzbekistan_samarkand_sjurpa.jpg

Dimlama är en sorts soppa gjord på nötkött med en massa grönsaker. När den serveras är vätskan nästan borta.

xxlarge-uzbekistan_dimlama.jpg