Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Egypten

Bakom disken står en glad, rund man, klädd i ett långt, brunt traditionellt klädesplagg. En halv meter bort sitter hans kollega på huk på en trasig matta med huvudet mot Mecca, och ber. Något gott kokar i de stora metallkastrullerna med lock på.

- Vad kokar du för nåt?
- Fuul.
- Kan man köpa också på avhämtning?
- Självklart.

Han drar fram en plastpåse nånstans ifrån och lyfter locket från den ena kastrullen. Påsen börjar fyllas noggrant med något som doftar mycket bättre än vad den ser ut. En minicitron trollas fram och en jättelik kniv. Den mäktiga magen tjänar till stöd när han petar bort kärnorna ur frukten med hjälp av knivspetsen. De flyger sin kos och hamnar till slut på marken. Citronsaften stänks med bestämda rörelser på plastpåsens innehåll.

- Här får ni, varsågoda.

Det traditionella egyptiska köket är mångsidigt och färgglatt. Taamiya är den egyptiska motsvarigheten till falael. Den är välkryddad och friteras i litervis med olja. Tahina görs på sesamfrön. Ghanoug kan stavas på många sätt och finns med i allmänhet i den arabiska matlagningen. Huvudingredienserna är auberginer och tahina. Lamm, får, kyckling och duva - det är de vanligast använda kötten. Kofta, shawarma och kebab görs oftast på lamm eller kyckling. Fisk förekommer i Alexandrien och vid Röda havet i rikliga mängder och serveras oftast rostade. 

Man lägger stor vikt vid serveringen. I väntan på bussen till Kairo  kan man beställa en snygg lammsoppa.

xxlarge-egypten_sharm_al_sheik_soppa_pa_lamm.jpg

Ris med vermicelli.

xxlarge-egypten_sharm_al_sheik_ris.jpg

Kalvgryta med ärtor i tomatsås.

xxlarge-egypten_sharm_al_sheik_kalvgryta_med-artor_i_tomatsas.jpg

Kaffet är starkt. Egyptierna dricker det gärna med mycket socker. Ibland smaksätts det med kardemumma.

xxlarge-egypten_kairo_kaffe.jpg

Visserligen är lampan monterad upp och ner, men va fan, den lyser ändå.

xxlarge-egypten_sharm_al_sheik_reflektor.jpg

Kushari - lika populärt som fuul. Det vore enklare att räkna upp vad kushari INTE innehåller.

xxlarge-egypten_kairo_kushera.jpg  

Fuul. Hellre god än fotogen. Den görs på bönor, och smaksätts med citronsaft, salt, peppar och sesamolja. Sallad och bröd kan man gärna ha till.

xxlarge-egypten_dahab_fuul.jpg

Bäst att man aktar sig för att få på huvet med den där träpåken...

xxlarge-egypten_kairo_ynglingar.jpg

En exotisk form av rökning. Att testa hur man röker vattenpipa är nästan ett måste i Egypten. Tobaken blandas med torkade dadlar och smaksätts med olika smaker. Man får engångsmunstycke till. Är du osäker på hur man gör? Be någon att visa. Jaja, och där röker engångsmunstycket.

xxlarge-egypten_vattenpipa3.jpg

Så kan det gå om man diskuterar för ivrigt och skiter i högtalaren.

xxlarge-egypten_kairo_tag.jpg

De bästa rätter du bör smaka:

  • Ful Medames: mosade bondbönor.
  • Koshari: En blandning av linser, ris, pasta, och andra ingredienser.
  • Molokheyya: Hackad och kokt okra med vitlök och koriandersås.
  • Feteer Meshaltet: En traditionell mördegsbakelse, mycket popular både i Egypten och dess grannländer. Varje lager borstas med smält smör.
    Den kan ätas varm eller kall och serveras vanligtvis med honung eller ost.
  • Baba Ghannoug: Gjord på aubergine, citronsaft, salt, peppar, persilja, spiskummin och olja.
  • Dakka: En torr blandning av hackade nötter, frön, mellanösterns kryddor och smaker.
  • Kebab: Oftast hackat och malet lammkött på spett grillat över träkol.
  • Kofta: Bollar formade av köttfärs eller ibland grönsaker, ofta serverade med kryddig sås.
  • Sugoq wa Kibdah Iskandarani: Alexandrinsk korv och lever. Korvarna kokas och får sjuda i en kastrull med mycket stark chili-tomatsås. Levern tillagas i sin egen saft, och serveras med Torshi.
  • Sayadeya: En fiskrätt av vit fisk, traditionellt makrill eller mulle, tillagad med ris och lök.
  • Besarah: En vegetarisk maträtt med persilja, dill, purjolök, krossade bondbönor, lök, grön paprika eller chilipeppar, färsk grön koriander och kryddor (korianderpulver, torr mulukhiyah, kummin, salt och peppar). Efter kokning förvandlas den till en grön, krämig pastaliknande dip. Smakar bäst med baladibröd.