Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Marocko - ätandet renar kroppen...


... så anser marockanerna vars kök är nog minst lika färglatt som en marknad i Marrakesh med sina fantastiska tygers färgkavalkad. Marocko skulle man kunna kalla för Nordafrikas kök. Arabiska, moriska, berberiska och mediterranska kulturer har varit med och format dess spännande smaker. Att det marockanska köket har blivit relativt snabbt känt i västvärlden kan vi tacka de franska kolonisatörerna för.

xxlarge-marocko_marrakesh_tyg.jpg


Välkomstdrinken man bjuds på är oftast te med färska myntablad. Kaffeälskarna får vara lugna - kaffet i Marocko är starkt och gott.

xxlarge-marocko_marrakesh_te_och_kaffe.jpg

Tagine, couscous, marinerat och grillat kött, fisk ... dessa är nog de vanligast förekommande rätter. Tagine är namnet både på en lergodsgryta med koniskt lock och rätten som tillagas i den. Tack vare locket fångas ångan från maten upp och droppar tillbaka på maten.  Tagine görs oftast på lamm eller kyckling med kryddor och ofta tillsätts oliver, äpplen, katrinplommon eller inlagda saltade citroner. Tillagningen pågår i timmar och de aromatiska kryddorna hinner bekanta sig noga med grönsakerna och köttbitarna i grytan. Resultatet blir en fantastiskt väldoftande och saftig rätt. 

Tagine kan man även göra på bara grönsaker eller torkade frukt. Här: tagine med katrinplommon.

xxlarge-marocko_marrakesh_tagine_med_katrinplommon.jpg

Var så säker på att den här vegetariska taginen med kikärtor är smaksatt med ras el hanout, som är en kryddblandning. Frågan är hur många kryddor den består av. Ras el hanout kan nämligen bestå av fem till fyrtio olika kryddor, beroende på kocken. Givetvis förekommer den i oändligt många variationer.

xxlarge-marocko_fes_vegetarisk_tagine.jpg

En till tagine, den här gången med köttbullar gjorda på nötkött. Man förbereder gärna en marinad för kött och fisk i Marocko före matlagningen. I marinaden ingår ofta chermoulapasta som oftast görs på olivolja, oliver, ingefära, romerskt kummin, paprika, kanel, koriander och persilja.

xxlarge-marocko_fes_tagine_med_kottbullar.jpg

Här kokar visst spännande saker under locken.

xxlarge-marocko_fes_spannande_saker_under_locken.jpg

En typisk marockansk lunch börjar med kalla och varma sallader. 
Stekta auberginer, grönsaksröra, stekt fisk, harira och mycket annat. Blir man bjuden anses det vara ohövligt att tacka nej. 

xxlarge-marocko_fes_lite_av_varje.jpg

Harira i närbild. Kanske inte så snygg, men ack så god! Och nyttig! Den görs på linser och vilka kryddor och andra grönsaker som används varierar från hushåll till hushåll, och beror på vad man har till hands. Särskilt populärt under ramadan (fasta i en månad).

xxlarge-marocko_fes_harira.jpg

Ett glas te med myntablad har också anlänt på bordet. Och likaså två härliga runda bröd. Är man gäst i ett marockanskt hem gäller det att hålla koll på värden och göra som han gör. Man tar maten med höger hand eftersom vänster hand anses vara oren. Ätandet pågår ända tills den gemensamma tallriken mitt på bordet och alla gästers tallrikar är tomma. 

xxlarge-marocko_fes_fardigdukat.jpg

Sniglar i utsökt sås smaksatta med kanel säljs på Casablancas gator. Är man inte en van snigelätare kan man ju kolla grannen i smyg. Man får små tandpetare till sniglarna för att plocka ut dem ur sina hus. Casablancaborna kan avsluta en sådan tallrik på nolltid. Det gäller bara att öva. Gott!

xxlarge-marocko_casablanca_sniglar2.jpg

Låt oss lämna bordet och kika ut på marknaden. Den här damen har just druckit ett glas färskpressad grapefruktjuice. Vart kan hon vara på väg? Väskan ser också ut att vara nyköpt.

xxlarge-marocko_farskpressat_grapefruktjuice.jpg


Oliver i alla färger...

xxlarge-marocko_casablanca_oliver.jpg

Plötsligt, när man minst anar, får man tag på färska ostron. Man väljer själv vilka man vill äta och säljaren öppnar dem rutinerat. 

xxlarge-marocko_casablanca_ostron.jpg

Efter måltiderna gäller färsk frukt, apelsinsallad med kanel, eller varför inte pastilla som är en bakelse gjord på duvkött kombinerat med kanel, mandelspån och pulversocker. Låter bizarrt? Inte alls. En fin kontrast mellan salt och sött.

De bästa rätter du bör smaka: