Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Albanien - mellan tre ögon med en halv fårskalle

När du tittar ner på utmaningen, alltså på den grillade fårskallen på din tallrik, och hör servitrisens fråga "Vill du ha bröd till?" kom ihåg dessa rader. Om du vill ha bröd så ska du skaka på huvet. För i Albanien betyder det "ja". Vill du inte ha bröd så får du nicka, så klart.

xxlarge-albanien_vagar_du.jpg

Genom historien har det albanska köket påverkats bland andra av bysantinska, serbiska, bulgariska, och italienska kontakter. Det mesta av vad du kan hitta i grannländer (t ex Grekland eller Italien) hittar du också här. Många albaner odlar frukt och grönsaker runt sina hus; gröna och röda vindruvor är mycket populära. Vanligtvis lagar man maten hemma och går sällan på restaurang. Även bröd bakar man hemma. Det finns olika traditionella albanska sallader, men de viktigaste ingredienserna är oftast färsk tomat och lök.

Albanien är ett bergigt land med gott om olivträd, och oliver används gärna i matlagningen.

xxlarge-albanien_oliver.jpg

Havet ger gott om fisk och skaldjur.

xxlarge-albanien_fisk.jpg


Snart lunchtid. 

xxlarge-albanien_grillad_kyckling.jpg

Tycker du att kyckling är för mesigt? Välj en grillad fårskalle i stället.

xxlarge-albanien_grillade_farskallar1.jpg

En öl till?

xxlarge-albanien_tirana_ol.jpg


En populär alkoholhaltig dryck i Albanien är raki som görs på vindruvor. Rakia är också alkoholhaltig och görs på mullbär eller plommon. Ett lokalt producerat alkoholfritt dryck är Lemon Soda: en kolsyrad dryck som liknar Sprite, med citronsmak. Qafshtama och Tepelana är buteljerat dricksvatten, som är tillgängligt i hela landet.