Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Algeriet

Den traditionella algeriska matlagningen kan karakteriseras som en färgstark blandning av berbiska, turkiska, franska och arabiska smaker. I algerisk matlagning används rikligt med kryddor. Bland de viktigaste kryddorna finns ingefära, saffran, lök, vitlök, koriander, kummin, kanel, persilja och mynta.

Nationalrätten är couscous som görs av durumvete som först ångkokas och sedan torkas.

Algerier föredrar lamm, kyckling och fisk som placeras på en bädd av varm couscous, tillsammans med kokta grönsaker som morötter, kikärter och tomater, och kryddiga grytor. Couscous kan också användas i desserter med kanel, muskotnöt, dadlar och fikon.

Ingen algerisk måltid vore komplett utan bröd som vanligtvis är en lång, fransk limpa. I likhet med andra länder i Mellanöstern är bröd ofta till för att få upp maten från tallriken eller för att doppas i en kryddig sås eller gryta. Mer traditionella berberfamiljer äter oftast platt vetebröd.

Mechoui är helstekt lamm som tillagas utomhus vid festliga tillfällen när en stor grupp människor samlas. Mechoui serveras oftast med bröd, grönsaker och torkad frukt som till exempel dadlar.

Myntate är en allmän favorit i de nordafrikanska länderna. Gäster bjuds vanligtvis på te eller på kaffe smaksatt med kardemumma. Algeriet är känt för sitt breda utbud av vin och öl men i och med att det är ett muslimskt land är det inte lätt att få tag på alkoholhaltiga drycker. Sådana säljs endast på några restauranger, nattklubbar och hotell i de större städerna. Om du anländer till Alger med flyg kan du köpa alkohol på Alger flygplats.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Saffran- och russincouscous med färska myntablad
  • Färska söta dadlar
  • Etzai (myntate)
  • Sahlab
  • Söt couscousdessert
  • Rostat fyllt lamm
  • Aubergine med tomat- och russinfyllning
  • Yoghurtsoppa med gurka