Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Armeniska köket

Armeniska köket är påtagligt influerat av Medelhavets, Östeuropas och Mellanösterns smaker. Armenier tenderar att ha sin favoritmat för varje säsong. Till sommaren hör aubergine, lök och vitlök. Torkad frukt, nötter, ris och torra konserverade oliver äts mycket av under vintertiden. Armenier använder yoghurt som dryck och även som den viktigaste ingrediensen för både varma och kalla soppor.

Armenierna var kanske de första i världen som började producera konjak – armenisk konjak betraktas fortfarande av många som en av de lyxigaste och godaste alkoholhaltiga dryckerna. I Armenien finns gott om frukt vilka förutom att ätas färska också används i tillverkningen av vin och vodka. Något man inte får missa när man åker till Armenien är granatäppelvin. Före maten är det dessutom vanligt att dricka ett glas vodka med mullbärssmak som anses vara bra för aptiten.

De bästa rätter du bör smaka:

  • byoreks
  • khorovats
  • kiufta
  • khash
  • bozbash
  • harissa
  • matsnaprtosh
  • fasulya
  • kchuch
  • basturma
  • lavash
xlarge-img_2418.jpg