Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Bahamas

Gillar man färska smaker från havet, hittar man inte någon bättre plats än Bahamas.
Bahamas mat är en blandning av stilarna som utmärker den amerikanska södern och Västindien, där man använder speciella och utsökta kryddor som bidrar till att skapa den perfekta smaken.

Cracked Conch är plattade skivor av trumpetsnäckor som paneras och steks på liknande sätt som en kalvköttskotlett. Det serveras med currysås eller med en kreolsk sås.

Sallad på trumpetsnäckor. Trumpetsnäckstärnorna marineras i en kryddig peppar- och citrussås och blandas med tomater, paprika, gurka och selleri.

Hummer är läckra skaldjur som kan avnjutas kokta, stekta eller grillade, med sallader eller med såser gjorda i kreolsk stil.

Bahamisk fiskgryta är stekt fisk, som grouper eller snapper, med mörk roux kombinerad med kryddor, tomat, selleri och lök för att göra en tjock röd sås.

Johnnycakes är det inofficiella brödet på Bahamas. Man använder mjölk, smör, mjöl och socker, och serverar brödet ofta till grytor och curryrätter.

Duvärtor och ris är en sidorätt som kan utgöra en klassisk kombination med fläskkött, selleri, tomater och timjan.

Bakad krabba en populär rätt där hackat krabbkött kombineras med brödsmulor, kryddor och ägg, och sedan bakas i krabbskal.

Souse är en gryta som innehåller lök, lime, selleri, paprika, potatis, morötter, lagerblad och något slags kött, till exempel kyckling, fårtunga, fläsk, oxsvans eller grisfötter.