Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Bolivia

Resenärer som besöker Bolivia uppskattar de unika och varierande smaker som utmärker det lokala köket. Maten i Bolivia är inte bara varierad men är också en viktig del av kulturen.

Rätterna har sitt ursprung främst i en blandning av spanska köket med gamla andinska traditioner och den lokala matkulturen. Vilka rätter som finns på bordet varierar ofta från region till region.

Papas rellenas betyder bokstavligen "fylld potatis". Det är bollar formade av potatismos som fylls med kokt ägg eller ost, beläggs med ströbröd och friteras i het olja.

Salteñas är populära tilltugg, särkilt i den andinska delen av Bolivia. De bakas och fylls oftast med kött, grönsaker, ägg, oliver och en kryddig sås.

Lo Macho består av traditionellt kryddade, lagom stora bitar av nötkött, korv, lök, locotos (kryddig paprika), kokt ägg och tjockt skurna potatisklyftor.

Tucumanas är piroger fyllda med tärnat kött, kokt ägg och en kryddig sås. För vegetarianer finns de också i lämpliga varianter. De serveras gärna med färgstarka heta kryddor.

Bunuelos är populära tilltugg i hela Bolivia. De finns både i söta och salta smaker och fylls oftast med ost.

Quinoa är en mångsidig stapelvara i många bolivianska hushåll, den kan användas såväl i i sallader som grytor och soppor.

Mondongo är gjord av chicharron som är knaperstekt fläsk med en bit av huden, tillsammans med majs, potatis och en rik röd aji-chili sås.

Plato paceño är en av de mest populära lunchrätterna i Bolivia: en unik kombination av majs, stora limabönor, potatis och stekt ost.

Sopa de mani är en soppa som oftast görs med nötkött, revben eller kyckling men vill man utelämna kött fungerar den utmärkt som en vegetarisk soppa. Du hittar sopa de mani på de flesta "almuerzos", det vill säga lunchmenyerna.

Charque de lama består av torkat lamakött serverat med stuvad majs, hårdkokta ägg och ost. Charque en form av jerky som framställs med hjälp av en teknik, som gör det möjligt att lagra köttet under långa tidsperioder.

Masaco de Platano, som görs oftast på mosad yucca, äts traditionellt till eftermiddagstet eller kaffet.

Inga Feuilleei är en typ av baljväxter som kan hittas på höga träd. Insidan av frukten består av stora svarta oätliga frön omgivna av sött vitt fruktkött, vars smak påminner om glass. Utsökt!

Bolivia är hem till en av de godaste chokladmärken i världen. Chokladen tillverkad av högkvalitetskakao från regionerna Beni och Alto Beni i nordöstra Bolivia. Chokladen Para Ti finns i 20 smaker inklusive quinoa, Amaranth, och persika.