Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Brasilien

Frukost i Brasilien är lätt: den består vanligtvis av bröd och smör, någon fruktsaft, frukt, kaffe och mjölk. Saftiga frukter som bananer, papaya, ananas, graviola, acai och passionsfrukt kan göra frukosten himmelsk!

Om du vill prova vissa rätter du inte känner till är det enklast att välja en comida som betyder restaurang med självbetjäning.

Churrascariarestaurangernas specialitet är att man serverar stora portioner. Alla typer av kött erbjuds: nötkött, fläskkött, kyckling och ibland även alligator... Någon sorts sallad serveras alltid till köttet.

Nationalrätten kallas feijoada. Man låter sjuda rätten med torkat nötkött, rökt korv, tunga och fläsk med en hel del fett, salt och bönor i timmar. Sedan lägger man till rostad maniok och serverar feijoadan med kål och en apelsinskiva.

En annan specialitet är moqueca som är en saltvattensfisk smaksatt med kokosmjölk.

Caruru är en grönsaksrätt med lök och peppar. Populära rätter som säljs på gatan är acarajé, skaldjur med vita bönor och tomatsås.

Längs floder och stränder lagar man gärna rätter på fisk och krabbor. Pirarucu smakar ungefär som kyckling, men även tambaqui, dourado och tucunare är värda att prova, med de läckra såserna.

Brasiliens mest populära cocktail är Caipirinha som kanske är känd över hela världen. Den brasilianska ölen är vanligtvis ljus.