Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Bulgarien

Det bulgariska köket har påverkats både av europeiska och asiatiska rätter
under århundraden. En av de typiska egenskaperna för den bulgariska gastronomin är att man använder mycket frukt och grönsaker.

Bulgarien är känd för sina kvalitetsgrönsaker och mejeriprodukter och mångfalden av milda kryddor. När det gäller kött äter man mest fläskkött och kyckling i Bulgarien, men fisk och kalvköttsrätter är också populära. Lamm har en speciell traditionell plats i den bulgariska matlagning.

Typiska bulgariska rätter är bob супа (bönsoppa), супа skema (soppa på komage), agnesko (lamm), šopskasallad, pecseni piperki (sallad på rostade paprikor).

Man brukar äta någon kryddig kötträtt på fläsk- eller lammkött till huvudrätt.

Typiska dryck är Slivova (plommonbrännvin ), Grodzovat (druvbrandy) Mastika (anis). Vin och öl kan är också populära i Bulgarien.

Banitsa är ett matigt bakverk som säljs i bagerier över hela landet. Standardvarianten innehåller en fyllning av fetaost, men det finns även andra varianter som är fyllda med lök, kål, spenat, svamp eller pumpa.

Kebapche är den bulgariska kusinen till serbiska cevapcici och rumänska mititei. De serveras vanligtvis med pommes frites med riven sireneost på toppen. Kebapche formas av en blandning av fläskfärs och nötfärs som kryddas med svartpeppar och kummin.

Shopskasalladen är Bulgariens internationellt kända sallad. En utsökt blandning av tärnade tomater, gurka, lök och paprika, med riven siren ost och persilja på toppen.

Moussaka förekommer i olika varianter i hela Balkan. I den bulgariska versionen används potatis, ägg och fläskfärs. Medan man har aubergine i den grekiska moussakan, använder man potatis i stället i den bulgariska versionen. Rätten täcks med tjock bulgarisk yoghurt.

Lyutenitsa är en smakrik blandning av tomater och paprika som man äter med rostade brödskivor. Den speciella smaken skapas av rostad paprika, lök, vitlök och kummin.

Shkembe chorba är en välkryddad soppa på komage med vinäger, olja, salt och rå peppar, oftast i generösa mängder.

Tarator är en yoghurtbaserad soppa med gurka, vitlök, dill och ibland valnötter. Den serveras kall och är mycket uppfriskande.