Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Kanada

Mat, traditioner och seder i Kanada uppvisar även i dag drag av kolonial påverkan från England och Frankrike.

Mat i provinserna i östra Kanada präglas av engelskt arv, utom i Quebec där fransk påverkan märks. I västra Kanada speglar köket den livsstil som utmärker upptäcktsresande och nybyggande, likt grannarna på de södra områdena i USA: enkla och rejäla måltider lagas på tillgängliga ingredienser.

I de norra och nordvästra delarna, omkring Yukon och Nunavut, påverkas och begränsas matlagningen av den korta växtsäsongen. Man lagar mat på konserverade livsmedelsingredienser, och påverkan av de infödda inuiternas matlagningsstil är påtaglig.

Många invandrare från asiatiska länder är bosatta längs västkusten i British Columbia vilket påverkar tydligt den lokala gastronomin och kulturen.

Kanadas flagga pryds av ett lönnblad, och över hela Kanada är lönnsirap och andra lönnprodukter mycket populära.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Sauteed Fiddleheads
  • Canadian Bacon with Maple Glaze
  • Fish and Brewis
  • Maple Sundae
  • PoutineMontreal-style bagel
  • Nanaimo bar (dessert)
  • Flipper pie
  • Calgary -style Ginger beef
  • Jiggs dinner
  • Tourtière (méat pie)
  • Rappie pie
  • Oreilles de crisse (Deep fried pork skin)