Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Danmark

Mat på lokala råvaror runt om i Danmark är av hög kvalitet. Danmark är världskänt för sina smörgåsar som kan ätas när som helst. Annars brukar danskarna äta rätter som görs på kött eller fisk och skaldjur.

Smørrebrød är en klassisk och populär rätt i många varianter, men de vanligaste är en bit av smörade rågbröd med pålägg som kan vara en skiva fläskkött, rostbiff eller fisk, ost och skivad gurka, tomat, kokt ägg och rödlök.

Pølse är en varmkorv som säljs ofta av gatuförsäljare i den lokala korvkiosken. De serveras i en lång bulle med inlagd gurka, lök, senap, ketchup och majonnäs.

Stegt Flæsk är en av Danmarks stoltheter. Det är stekt fläskkotlett, gärna med en tunn fet- och skinnremsa på som serveras med potatis, sås och stekta äpplen eller rödbetor.

Frikadeller är den danska versionen av köttbullar av fläsk- eller nötfärs. Som huvudrätt serveras den med kokt potatis och sås och ibland med rödkål och inlagda rödbetor.

Millionbøf är danskt nötkött som skärs i små bitar. Det serveras med potatismos, pasta eller ris med lök och paprika. Det finns olika varianter för smaksättning, men grunden för smaken är lagerblad, salt och peppar.