Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Ecuador

De sydamerikanska ländernas gastronomi har många likheter sinsemellan. Ecuador är inte heller något undantag men landet har även många ganska unika rätter.

De flesta ecuadorianska rätterna vid kusten görs på skaldjur och fisk, medan upp i den andinska regionen hittar du mer kött, ris och potatis. Soppor verkar vara populära överallt.

Även i Ecuador kan man välja bland mängder av frukt, inklusive den lokala naranjillan eller guanabanan.

  • Ceviche är en typisk rätt på råa skaldjur marinerade i citronsaft. Håll utkik efter vagnar med ceviche nere vid stranden eller prova den på en lokal restaurang.
  • Empanadas är små bakade eller stekta bakverk gjorda på groblad och fyllda med ost, nötkött eller räkor.
  • Salchipapas är ett snabbt mellanmål på stekt korv och pommes frites. Den brukar serveras med ketchup, majonnäs och ibland het chilisås. Serveringsstilen är enkel och adekvat: i en påse med en spett för att kunna ätas medan man promenerar.
  • Locro de Papas är en krämig potatissoppa garnerad med ost, avokado och varm sås.
  • Fanesca är en soppa som lagas på bacalao (saltad torsk), pumpa, chochos, lupiner, bondbönor, ärtor, majs och andra grönsaker som just finns till hands vid lagningstillfället. Vanligtvis garneras soppan med hårdkokta ägg, stekt banan och persilja. Inte bara nyttig men även snygg!
  • Guatitas är en gryta som görs på komage, potatis och jordnötssås.
  • Sopa de Bolas de Verde är en soppa gjord av grobladdumplings fyllda med kött och grönsaker som serveras i en buljong gjord på nötkött, med majs och yuca.
  • Carrasco är tunt skivad grillad biff (ibland marinerad i chimichurri sås) som toppas med ett stekt ägg och serveras med vitt ris, mjölbananer, pommes frites, avokado, sallad och varm sås.
  • Cuy kan kanske låta lite bizarrt, men det är marsvin som kan ätas stekt, bakat, rostat eller kokt. Vanligtvis steks det på grillspett med mycket kryddor och serveras med potatis, hominy och sallad.
  • Encocado de Camarones är räkor i kokosmjölksås ofta serverade med ris.
  • Fritada är fläsk tillagat i kryddat vatten och sedan stekt i grisfett. Fritada serveras med llapingachos, kokt potatis, majs, stekta kokbananer och inlagd lök och tomat.
  • Humitas eller tamales är majsdeg fylld med lök, ägg, ost, fläsk, kyckling eller russin, insvept i ett vackert grönt majsskal eller cannablad som ångas.
  • Lomo Saltado är tunna remsor av nötkött kokta med lök, tomat, lök och ibland paprikaskivor.