Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Estonia

Det estniska kökets viktigaste råvaror är mjölk och potatis; de förekommer nästan i alla maträtter. Gräddfil och grädde används gärna i dressingar. Magert fläsk, inälvor, kål och kålrötter är viktiga råvaror i matlagningen. Starka kryddor används sällan och även andra kryddor används med måtta.

Fisk kan förberedas i rökt, inlagd eller torkad form. De mest kända estniska rätterna är seppi, det vill säga grått bröd, sill och potatis med gräddfil, rökt salakasill, kall buljonggelé och lejvavatsk, som är en rulle, gjord på rågmjöl och potatis. I soppor används ofta mycket varierande och kontrasterande råvaror som till exempel mjölk och pasta, mjölk och gröt, mjölk och öl och andra mejeriprodukter.

Det är enkelt att hitta färskt, handgjort svart rågbröd i Estland. Det har en tunn knaprig skorpa, smakar gott och är dessutom hälsosamt. Det bakas i alla möjliga former och storlekar och kan köpas på bagerier, livsmedelsaffär, snabbköp och naturligtvis på marknader. Många restauranger serverar nybakade frallor med hemliga recept.

Rökt kött och fisk - alträ ger den estniska skinkan, korvarna och köttprodukterna en naturlig och aromrik smak.

Akta dig för "kohuke" - de är så goda att de nästan är beroendeframkallande. Det är ostmassa med chokladöverdrag. De estniska mejeriprodukterna är generellt supergoda. Gräddfil och grädde smakar verkligen som de ska. Bland de estniska ostarna kan man hitta färskost, rökt ost och det finns även en hel del ostar som är smaksatta.

Surkålrätter och blodpudding är traditionella rätter i Estland. En surkålgryta kan berikas med kryddade korvar och toppas med lingonsylt.

Estlands traditionella efterrätt görs på råg, majs och ärtor, och avnjuts bäst med fermenterad mjölk och sylt.

När det gäller alkoholhaltiga drycker ska man inte missa att smaka Vana Tallinn som är en kryddad likör. Sprit smaksätts på många olika sätt i Estland: enbär och kummin är några av de kryddor som används för detta ändamål. Kännu Kukk är också en upplevelse.