Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Finland

Närheten till havet och de många sjöarna gör att finnar äter mycket fisk. På vintern är favoriträtten sikrom smaksatt med salt, hackad lök och gräddfil som serveras med pannkakor. Lax är en av de mest populära fisksorterna; den kan ätas rökt, grillad eller gravad. Även den finska fisksoppan görs på lax. Soppan innehåller även gul lök och mjölk och den smaksätts med salt, vitpeppar och dill.

Förr i tiden valde finnarna gärna rågbröd. I västra Finland bakade man bröd två eller tre gånger om året. Brödet var platt och runt med ett hål i mitten och det lagrades på en stång.

Under hösten börjar jaktsäsongen, så på tallrikarna syns oftare gräsand, gås, kanin, älg, rådjur och svamprätter. Till köttet serveras såser på vilda bär och blåbär.
Torkat renkött är en nordlig specialitet, skuren i tunna skivor och äts med bröd. En öl dricker man också gärna till.

En annan omtyckt rätt är rengryta som serveras med potatismos och garneras med tranbär.

En populär efterrätt är stekt ost med mullbär. Alla sorters bär från skogen eller trädgården, som blåbär eller lingon, används ofta i finska köket, även till piroger och soppor.