Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Frankrike

Fransmännen har alltid varit stolta över sitt sofistikerade sätt att laga mat.  Marken lämpar sig väl för att odla vindruvor som sedan används för att göra några av de finaste vinerna i världen. Färsk frukt, grönsaker, örter, ostar, kött ... allt finns tillgängligt nästan året runt.

xlarge-korsbar.jpgKörsbär från södra Frankrike.

Regionerna i Frankrike har sina favoriter: i Bretagne till exempel är den viktigaste rätten pannkakor med cider medan det i regionen Alsace är populärt med korvbitar och kål, ring la choucroute.

xlarge-kaldolmar_provance.jpg

En variant på kåldolmar.

xlarge-quiche-lorain.jpg

Quiche Lorraine.

Längs kusterna i Frankrike hittar man gott om skaldjur, musslor, räkor , bläckfisk och ostron av bästa kvalitet.

xlarge-ostron.jpg

Ostron från marknaden på Place d'Aligre i Paris.



xlarge-forratt.jpg

Vad sägs om en trevlig förrätt med finess?

xlarge-lax_kokt_agg.jpg

Underst gömmer sig ett halvt kokt ägg. Runt ägghalvan har vi en snygg rökt laxbit och överst lite kaviar med dill.

xlarge-fransk-musselsoppa.jpg

Fransk musselsoppa.

xlarge-pilgrimsmusslor.jpg

Pilgrimsmusslor.

xlarge-langoustiner.jpg

Nästan 700 gram vägde de här fina räkorna.

Fransmännen äter gärna sniglar kokta med vitlök och smör. Grodlår är också lätt att få tag på.

xlarge-grodlar2.jpg

Grodlår.

Konfiterad anka och kanin är också favoriter.

xlarge-canard_confite.jpg

Konfiterat anklår med vita bönor.

xlarge-ankkras.jpg

Sallad med konfiterade ankkrås.

xlarge-lapin_moutarde.jpg

Kanin i senapssås.

xlarge-rosmarinkanin.jpg

Kanin med rosmarinsås.

xlarge-mouton-saute.jpg

Sauterat lamm.

xlarge-grillat-lammkott-med-tomater.jpg

Grillat lammkött med grillade auberginer.

Baguette är den viktigaste delen av en fransk måltid. På nästan vilken del som helst på dygnet kan man se folk gå på gatorna med en eller flera baguetter under armhålan. Och sällan kan man låta bli att ta en bit av den väldoftande varma baguetten innan man når hem med den.

xlarge-baguette.jpg

Baguette.

Kött som konsumeras främst är nötkött, kalvkött, lamm och vilt.

xlarge-burgundigryta.jpg

Burgundigryta lagas på nötkött, grönsaker och vin.

xlarge-nottunga.jpg

Gryta på nöttunga.

xlarge-kalvrulle.jpg

Kalvrulle med färskpotatis.

Rätter på fläsk saknas inte heller på menyn. Grisfot i vinäger är till exempel en mycket speciell läckerhet.

xlarge-grisfot.jpg

Grisfot i vinäger.

xlarge-flask-med-lentiler.jpg

Fläsk med lentiler.

Fågel är också populärt, såväl tama som vilda.

xlarge-grillade_duvor.jpg

Grillad duva från marknaden vid Place d'Italie.

Tupp kan man laga utmärkta rätter på. En känd rätt är tupp i vin: Coq au vin. Den lagas i timmar!

xlarge-coq_au_vin.jpg

Coq au vin.

De franska ostarna är legendariska.

xlarge-img_9701.jpg

Ost från marknaden i Ajaccio, Korsika.

Pont-l'Évêque både smakar och doftar rejält. 

xlarge-pont-l'evêque1.jpg

xlarge-pont-l'evêque2.jpg

Pont-l'Évêque.

xlarge-mimolette.jpg

Mimolette.

Cousteron är en ost gjord på komjölk.

xlarge-cousteron1.jpg

xlarge-cousteron2.jpg

Cousteron med och utan förpackning.

xlarge-img_9711.jpg

Pecura.

xlarge-img_9801.jpg

Le Rustique.

xlarge-grillad_getost.jpg

Grillad getost.

Sainte-Maure De Touraine är en mycket speciell typ av getost. Det gråa utanpå är aska.

xlarge-sainte-maure_de_touraine.jpg

Sainte-Maure De Touraine.

Förmodligen har alla länder sin egen version av sylta och Frankrike är inget undantag heller.

xlarge-tete_roulee_avec_langue.jpg
Sylta på tunga och huvud.

I Frankrike hittar du supergoda charkvaror.

xlarge-img_9704.jpg

xlarge-img_9706.jpg

xlarge-boudins_noirs.jpg

Blodkorv.

xlarge-img_9825.jpg

xlarge-img_9827.jpg

Fikon med ankleverpaté och färsk baguette: en oslagbar kombination!

Franska desserter är ett kapitel för sig. Här kommer ett smakprov.

xlarge-img_9917.jpg

Läcker kaka gjord på kastanjer.

xlarge-millefeuille.jpg

Millefeuille.

xlarge-dsc06415.jpg

Royal - en kunglig godbit.

xlarge-passion.jpg

Mousse gjord på passionsfrukt är en lätt dessert.  Så lätt att man gärna vill äta det varje dag.

xlarge-mirabelle.jpg

Mirabeller används gärna i franska desserter. Syrligt och fräscht!

De bästa rätter du bör smaka:

Soupe à l'Oignon Gratinée är löksoppa.
Quiche au Saumon et Crevettes (Salmon and Shrimp Quiche)
Mousse au Chocolat (Chocolate Mousse)
Bûche de Noël (Yule Log)
Bouillabaisse
Ratatouille
Quiche Lorraine
Terrine
Baguette