Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Tyskland

Liksom i många central- och östeuropeiska länder är kött och potatis mycket viktiga ingredienser i moderna köket även i Tyskland. Detta kan förklaras av det relativt svala klimat som inte möjliggör att odla många olika grönsaker. På så sätt spelar potatis (Kartoffeln) och kål (Kraft och Kohl) en viktig roll.

På den tyska menyn hittar vi olika typer av viltkött (rådjur, kanin vildsvin) och fåglar. Fläsk- och nötkött steker man gärna och serverar det med rödkål och klimpar.

Tyskarna gillar skaldjur och sötvattenfiskar. Matjessill serveras med lök, äpple och gräddfil.

Varje region har sina egna rätter och återspeglar livsstilen i respektive region i Tyskland. De lokala smakerna varierar efter regionens klimat och geografiska förhållanden. En bayersk specialitet är Lüngerl (sur lunga) och Leberknödelsuppe (en soppa som görs på lever och gryn), ofta tillsammans med korv och kål. Frankfurt har gett sitt namn till en omtyckt soppa. Kalvkött, korv och kotlett ska man också gärna testa om man är i trakterna. Münsterregionen är berömd för Westfalenskinka och den marinerade Hessen Kasseln. Thüringen är känd för sina ostsoppor. En favoriträtt för vegetarianer är Obazda gjord på Camembert, äggulor och smör med tunt hackad lök.

Andra lokala specialiteter är schweinshaxe, bayersk schweinshaxe och berlinsk eisbein.

Vid sidan om de populära tyska rätterna är de internationella materbjudandena på frammarsch i Tyskland. Mest beror detta på att en betydande del av befolkningen är invandrare med olika spännande matlagningstraditioner. Man kan välja och vraka bland andra italienska, turkiska, kinesiska, indiska, thailändska restauranger i Tyskland.