Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Grekland

Kommer man till Grekland som turist och vill smaka på lokala rätter, kan man börja direkt med att besöka små restauranger.

Det grekiska köket uppvisar en hel del likheter med andra medelhavskök som till exempel det bulgariska, albanska, serbiska, italienska och turkiska. Hjärtligt, välsmakande och hälsosamt.

De viktigaste aktörerna i det grekiska köket är, vid sidan om vitlök och persilja, kryddorna som oregano, basilika, mynta och lagerblad liksom kanel, kryddnejlika och muskot.

Det finns gott om färska grönsaker som man gör sallad på. En måltid är nästan otänkbart utan sallader gjorda på färska råvaror.

Förutom grekisk sallad som vi väl känner, finns även andra: till exempel tomat- och gurksallad, tzatziki och taramosalata gjord på rom och auberginpuré.

Gyros och souvlaki som är grillade köttkuber lagas över hela landet. Brizola är den grekiska motsvarigheten till biff. Bifteki är grillad hamburgare. Lukanika är grillad korv. Man lagar gärna grytor på nötkött och kaninkött.

Moussaka görs på malet kött och aubergine, zucchini eller potatis.

Vid kusterna spelar naturligtvis fisk och skaldjur huvudrollen på menyn.

De flesta av de grekiska kakorna är dränkta i söt honung-och kanelsirap. Sirapsdränkta bakverk är den populära baklava och galaktoboureko.

Det är värt att besöka även snabbmatsställen och bagerier, där man hela dagen hittar färska pajer och bakelser fyllda med ost, skinka, spenat eller kött.

xlarge-img_4874.jpg

xlarge-img_4889.jpg

xlarge-img_4897.jpg

xlarge-img_4904.jpg