Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Ungern - där du varken svälter eller törstar ihjäl

Ett folks traditioner, kultur och kök hänger tätt samman med folkets historia.
När det gäller ungerska köket har det under de senaste seklen skapat en egen gastronomisk värld. Vid sidan om de rätter som man ärvt efter sina föregångare har köket påverkats av olika inflytanden.


large-ungern_kocsma.jpg

Användningen av vitlök, gul lök och pasta har man lärt sig av de italienska kockarna, paprikan, tomaterna och potatis som härstammar från Centrala Amerika har så småningom blivit grundläggande ingredienser i det ungerska köket, och i stället för grädde använder ungrarna helst gräddfil.

Vilka rätter ska man då prova?

Gulasch (gulyás)
En saftig gryta på stora bitar av nötkött, tomatpurè, paprika, potatis och andra grönsaker.

Paprikakyckling (paprikás csirke)
Kanske den mest kända kryddiga ungerska rätten som oftast serveras med gräddfil och små nudlar som heter nokedli.

Fisksoppa (halászlé
Den traditionellt tillagade fisksoppan är ofta stark. De viktigaste ingredienserna är sötvattenfisk som karp eller mal, gul lök och paprikapulver.

Skorstenskakor (kürtős kalács)
En sorts bakelse. Man rullar upp degen på en speciell stång och bakar den på glöd. Smaksättningsmöjligheterna är oändliga: kanel, vaniljsocker, malda valnötter, kokosflingor, etc.

Langos (lángos)
Jäst, friterad deg i storleken av en tallrik, som ursprungligen serveras bara som den är med lite salt på. Många gillar att pensla den med lite vitlöksolja, eller att ta riven ost med gräddfil på.

large-ungern_langos.jpg

Grönsaksröra (lecsó)
Lecsó är en saftig grönsaksröra oftast gjord på gul lök, paprika och tomater. Vill man ha en matigare variant lägger man i skivad korv. Severas oftast med en skiva färskt vitt bröd.

Kåldolmar (töltött káposzta)
Stora surkålblad fyllda med kött och ris, kokade på låg värme i en jättekastrull. Serveras med gräddfil.

large-ungern_toltott_kaposzta_kaldolmar.jpg

Pasta med kvarg (túrós csusza)
Platt pasta med kvarg och stekta istertärningar på. Serveras med gräddfil.

large-ungern_turos_csusza_pasta_med_kvarg.jpg

Kastanjepuré med vispgrädde
Riktigt delikat dessert gjord på kastanjer, smaksatt med rum, toppad med vispgrädde.