Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Island

Med tanke på hur isolerat Island har varit under större delen av sin historia är det inte konstigt att öns lilla befolkning har utvecklat unika matlagningstraditioner, baserade på de råvaror som fanns tillgängliga. En hel del traditionella ingredienser och rätter är fortfarande populära i dag och du skulle vara galen om du inte provade dessa läckra delikatesser när du väl anländer till Island.

Hangikjöt är rökt lammkött av frigående och betande djur som äter gräs. Vid sidan om gräset äter de även andra växter och örter vilket också märks tydligt på köttets smak. Köttet röks på traditionellt sätt med björk och det serveras vanligen med potatis, rödbetor och gröna ärtor.

Skyr är en sorts mjukost som oftast serveras med frukt som till exempel isländska blåbär. Osten har en rik, yoghurtliknande, lätt syrlig smak.
skyr_serverad_med_frukt_island

Some rights reserved by tristanf

Saltfiskur är torkad och saltad torsk.

Harðfiskur (lutfisk) torkas ut på kall luft och fermenteras med bakterier. Den tillagas på så sätt att man först blötlägger och sedan kokar den. Harðfiskur serveras med smör.

Kjötsúpa är en köttsoppa på lammkött. Köttet skärs i bitar och kokas i flera timmar med ben och allt, med ris, potatis, rovor, morötter, lök och örter.

Ein með Ollu är isländsk varmkorv gjord på lammkött som är en av de mest typiska isländska rätterna. Korven serveras með Ollu, som är en sås gjord av ketchup, senap, lök och remouladsås.

Svid är kokt fårhuvud, serverat med rotmos, potatis och rabarber.

svid_kokt_farhuvud_island

Some rights reserved by happyjed1

Skate är plattfisk som har en lång svans. Den kokas och traditionellt serveras den på festen dagen före julafton. Vissa tycker att skate har en egendomlig doft.