Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Irland

Basen för den irländska matlagningen har traditionellt varit potatis, korn (särskilt havre) och mejeriprodukter. Potatis serveras fortfarande vid de flesta irländska måltiderna: med potatiskaka, kex eller muffins gjorda på potatis är en specialiteter i norra delen av landet. Irländarna har också blivit skickliga osttillverkare under århundraden; det görs ett femtiotal olika typer av hemlagade ostar som anses vara delikatesser.

Soppor av alla typer, skaldjur och kött spelar också en viktig roll i den irländska kosten. Irländska soppor är tjocka, hjärtliga och fylliga och görs på potatis, skaldjur och olika slags kött. Eftersom Irland är omgivet av vatten, kan irländarna njuta av fisk som lax och många typer av skaldjur, som pilgrimsmusslor, hummer, musslor och ostron. Kanske förekommer kött ännu oftare i irländska maträtter. De vanligaste kötten är nöt-, lamm- och fläskkött. En typisk irländsk middag består av helkokta potatisar, kål, och kött.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Traditionell irländsk gryta
  • Irländskt Sodabröd
  • Corned Beef with Cabbage
  • Champ