Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Iran

xxlarge-img_1868.jpg

Iranska köket eller persiska köket består av många smakkombinationer med olika stilar och traditioner i varje provins och region. Rätterna är rikligt kryddade men är sällan starka. Kombinationer av ris med kött, kyckling, lamm eller fisk, och lök, grönsaker, nötter och örter är mycket populära. Den krydda som kankse mest förknippas med Iran är saffran. Torkade limefrukter, kanel, russin och persilja används också gärna.

Khoresh-e fesenjan är en typisk persisk fågelrätt. Såsen blir redd med malda nötter och man tillsätter saften av pressade granatäpplen. Lammkött serveras ofta. En annan god rätt är chelo kebab. Ash är en matig soppa med tjock konsistens.

Till maten serveras ofta sallader tillsammans med såser som ofta baseras på yoghurt, ägg eller matolja. Frukt som plommon, aprikoser och granatäpplen är vanliga efterrätter, såväl färska som inkokta. Även nötter och russin erbjuds ofta som dessert. Rosenvatten är en vanlig arom i desserterna.

Den traditionella iranska drycken kallas Doogh som är en kombination av yoghurt och vatten smaksatt med salt och torkad mynta. Doogh finns även i kolsyrad variant. Drycken finns med i livsmedelsbutikernas sortiment i såväl stora som mindre flaskor och finns självklart med på restaurangernas dryckeslista. Alkohol är inte lagligt i Iran. Te dricker man ofta: det serveras starkt och med kristalliserat socker. Den typen av socker är snyggt att titta på och det säljs bl. a. på basarer. Kranvatten går på de flesta områdena i Iran bra att dricka, men det kan smaka annorlunda än vad man är van vid. Säkrast att köpa buteljerat vatten som är allmänt tillgängligt i landet.

xlarge-img_1586.jpg

xlarge-img_1732.jpg

xlarge-img_1757.jpg

xlarge-img_1806.jpg

xlarge-img_1870.jpg

xlarge-img_1871.jpg

xlarge-img_1873.jpg

xlarge-img_1987.jpg

xlarge-img_1988.jpg

xlarge-img_1992.jpg

xlarge-img_2044.jpg

xlarge-img_2045.jpg

xlarge-img_2200.jpg

xlarge-img_2201.jpg

xlarge-img_2202.jpg

xlarge-img_2245.jpg

xlarge-img_2253.jpg

xlarge-img_2254.jpg