Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Irak

Det irakiska köket är så starkt påverkat av grannländernas matlagningsvanor. Även om det är svårt att hitta en distinkt irakisk matlagningsstil, finns det flera rätter som är typiska för landet.

En typisk irakisk måltid börjar med en mezze (aptitretare): det kan till exempel vara kebab som är kuber av marinerat kött tillagade på spett. I Irak äter man gärna grönsaker vid varje måltid. När det gäller kött är lamm-, get-, nötkött och fågel som förekommer mest på menyn. Köttet tillagas oftast med olika kryddor som köttgryta. Ris och yoghurt serveras till, samt frukt med nötkött och fågel är också populärt.

Vete, korn, ris, och dadlar är baslivsmedel i Irak.

För majoriteten av irakier som utövar den muslimska religionen är det förbjudet att äta fläsk och dricka alkohol.

Irakier dricker oftast sitt kaffe med socker och grädde eller mjölk.

  • Masgoof är en fisk grillad på en utegrill. Pacha är en långsamt kokt gryta på fårets huvud, mage, fötter och andra delar i en buljong.
  • Turshi som är en populär sidorätt är en blandning av inlagda grönsaker.
    xlarge-inlagda-gronsaker_turshi_iraq.jpg
    © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

  • Adas Bil Hamod är linser med citronsaft. Citronsaften tillsätts före servering, och likaså salt och peppar. Rätten kan serveras både varm och kall, med pitabröd.
  • Yalanchi är tomater fyllda med ris som ska helst ätas varma för den bästa
  • smakupplevelsen.
  • Khubaz serveras vanligtvis som en komplement för sallad.
  • Ghur Portugal är kanderat citrusskal som är ett populärt mellanmål.