Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Israel

xxlarge-img_4336.jpg

Israels varierande befolkning gör israeliska köket mycket unikt. Israel är en religiös och etnisk smältdegel av kulinariska inflytanden. Människor från mer än sjuttio olika länder, med många olika bakgrunder och matlagningsvanor, bor för närvarande i Israel.

Ett stort antal östeuropeiska judar förde med sig traditionella judiska rätter till Israel från länder som Polen, Ungern och Ryssland.

Palestinierna, varav de flesta var av arabisk härkomst, hade ett kök påverkat av Nordafrika och Mellanöstern.

Vid sidan om de judiska och arabiska inslagen dök det upp även andra internationella mattrender och det öppnas allt fler kinesiska, italienska och franska restauranger. På marknader, köpcentra och restauranger hittar man mat från världens alla hörn eftersom människor är mer och mer intresserade av andra kulturers gastronomi.

På fredag kväll och på lördag serveras familjernas favoriträtter på bordet, varierande enligt respektive familjs etniska seder.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Shakshuka En populär rätt är Shakshuka som liknar fransmännens ratatouille, men serveras vanligtvis med ägg.
  • Falafel Falafelkiosker är vanliga över hela landet. I grön falafel finns persilja och färsk koriander.
  • Shawarma som kommer från Turkiet, görs oftast på kalkon eller lamm.
  • Hummus Kikärtsmos är ett intressant inslag i israeliska köket. Livsmedelsbutikerna erbjuder hummus som kan smaksättas på många olika sätt.
  • Flätade kakor Festbordets nästan viktigaste tillbehör är flätade kakor och vin.
  • Kycklingsoppa är har varit känd sedan medeltiden och är mycket populär i Israel.
  • Sole Härstammar från Östeuropa, och består av rökt kött, potatis, korn, bönor, hårdkokta ägg och kryddor som peppar och paprika.
  • Chulent Den spanska chulentens grundläggande ingrediens är kyckling eller nötkött, ris, bönor, vitlök, potatis, kryddor och gurkmeja. Den marockanska chulenten görs på nötkött, lök och benmärg, potatis, kikärter, ägg och en del kryddor som till exempel gurkmeja, kummin, paprika och peppar.

xlarge-img_0539.jpg

xlarge-img_0541.jpg

xlarge-img_0549.jpg

xlarge-img_4327.jpg

xlarge-img_4332.jpg

xlarge-img_4338.jpg

xlarge-img_4344.jpg

xlarge-img_4347.jpg

xlarge-img_4349.jpg

xlarge-img_4360.jpg

xlarge-img_4367.jpg

xlarge-img_4370.jpg

xlarge-img_4393.jpg

xlarge-img_4653.jpg

xlarge-img_4660.jpg