Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Lettland

Om du planerar ett besök till Lettland och undrar vad som väntar på menyn kan du vara säker på att du inte ska gå omkring hungrig. Det finns finns gott om lokala läckerheter, både nör det gäller mat och dryck.

Trots globaliseringen står Lettland fast vid sina autentiska traditioner.

De regionala nyanserna i den lettiska matkulturen beror på skillnaderna i livsstilen mellan de inre delarna av landet och den baltiska kusten. Nära havet äter man mer fisk och mindre kött och maträtterna liknar skandinaviska rätter. När det gäller de inre regionerna är de viktigaste ingredienserna spannmål och kött, huvudsakligen fläsk.

I huvudstaden Riga hittar du ett rejält utbud av restauranger, barer och andra matställen men föredrar du landsbygden och småstäder finns det en hel del charmiga lokala bistroer och pubar att välja bland.

Lättstekt surkål vanligtvis serverad med potatis och kött eller korv är en lokal specialitet. I vissa kök tillsätts även morötter och inte sällan även honung.

Fiskrätter är oerhört populära. De serveras med potatis och ett urval av
grönsaker.

Lettlands egen traditionella ost heter Kimenu Siers.

Biezpienmaize är en bakelse med keso eller ost som innehåller russin och som serveras vanligtvis skärda i rektanglar. De finns att köpa på varje bageri och snabbköp.

En mycket populär potatissallad är Rasols.

Lettland har också sin egen version av pirog: det är ett avlångt eller halvmåneformat bakverk som oftast fylls med baconkuber och lök.

En annan specialitet är inlagd svamp som är en nationell favorit.

Soppor äter man gärna i Lettland: fläsksoppan med bönor och grönsaker serverad i ett urgröpt bröd är inte bara matig men också snygg.

Desserter och godis är självklart värda att prova, speciellt den fantastiska Alexandertårtan med hallon eller tranbär.

Även om vodka och öl är mycket populära, har Lettland sin egen specialitet: Rigas Black Balsam är en tjock svart, traditionell örtlikör. Den serveras med kaffe eller blandas med vodka. När det gäller läskedrycker är det mest populära kvass.