Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Litauen


Två gubbar säljer smultron utanför saluhallen i Vilnius. De har en plastmugg till hjälp för att portionera bären korrekt. De sitter i solen på sina slitna plaststolar som kanske i ett annat liv hade varit vita och gör ingenting.

- Kan jag få en portion?

Gubbarna hoppar upp. Den ena håller fram säcken med smultronen med båda händerna och den andra tar fram en plastpåse. Men påsen vill inte öppna sig. Gubben kämpar på med sina korvfingrar, men förgäves. Efter en tid tröttnar han på kampen eller så vill han helt enkelt inte låta kunden vänta alltför länge. Han tar påsen till munnen och blåser stort mot öppningen. Success! Plastmuggen dyker ner i säcken och snart är plastpåsen fylld.

Ugnsbakad deg fylld med kött i kantarellsås som strös över med dill.

large-litauen_ugnsbakad.jpg

Zeppeliner - Litauens nationalrätt.

large-litauen_zeppeliner.jpg

De vanligaste litauiska ölsorterna är Tauros, Utenas och Kalt. Här testas Svyturys.

large-litauen_ol.jpg

Smetana, det vill säga gräddfil passar både till salt och sött. Litauisk kåldolme med smetana, inköpt på marknaden Halés Turgus i Vilnius.

large-litauen_vilnius_golubci.jpg

Och pannkaka med smetana.

large-litauen_vilnius_pannkaka.jpg

Gurkor i en annorlunda skepnad.

large-litauen_vilnius_gurka.jpg


Gurkan som en del av en fisksallad.

large-litauen_kaunas_inlagd_fisk_med_salta_gurkor.jpg

Inget för känsliga själar. Grisöra fyllt med gristunga.

large-litauen_grisoron_fyllda_med_gristunga.jpg

Pelmeni, fyllda med kött. Smetana och dill är obligatoriska tillbehör.

large-litauen_kaunas_fyllda_pelmeni.jpg

Svampsoppa i bröd.

large-litauen_svampsoppa_i_brod.jpg

Av med locket!

large-litauen_av_med_locket.jpg


Stekt gristarm, fylld med potatis.

large-litauen_gristarm_fylls_med_potatis.jpg

Raggmunkar, fyllda med kött och serverade med smetana.

large-litauen_raggmunkar_fyllda_med_kott.jpg