Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Luxemburg

Luxemburg är ett pyttelitet land med ett kök och matvanor som påverkats av grannländernas gastronomi, i synnerhet tyska och franska köket. Man använder mycket kött, fisk, potatis, bönor, grädde och vin i maten, så du får vara beredd på att du med all säkerhet kommer att gå upp ett par hektogram om du styr kosen hit.

Bouneschlupp är en tjock soppa gjord på gröna bönor och potatis med bacon, som ofta serveras med potatispannkakor. Ibland tillsätter man morötter, purjolök, selleri, lök, mjölk och grädde i blandningen. Andra populära soppor är nötköttbuljong, Rendfleeschbritt och en krämig potatis- och purjolökssoppa som kallas Gromperenzopp.

Sötvattenfiskar som öring, gädda och kräftor finns ofta med på restaurangernas menyer i Luxemburg. F'rell Am Rèisleck är en av de mest populära rätterna, där öringen är först stekt och sedan tillagas den i en tjock sås gjord på en smakrik Rieslingvin och grädde.

Friture de la Moselle är stekt fisk som kan göras av olika typer av små sötvattenfisk. De rensas, kryddas med salt och peppar, doppas i citronsaft och sedan in en deg på mjöl och ägg före fritering.

Gromperekichelcher är knaperstekta potatiskakor som görs av en blandning av riven potatis, hackad lök, persilja, ägg, mjöl och salt, därefter formas till tillplattade patties och steks.

Judd Matta gaardebounen är en varm maträtt gjord på rökt och saltat fläskkött med bondbönor. Den serveras med kokt eller stekt potatis med bacon.