Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Madagaskar

Köket på Madagaskar har påverkats av franska, indiska, afrikanska och arabiska kulturer. Den typiska smakvärlden skapas med en blandning av ingefära, lök, vitlök, curry, vanilj, limesaft och lokala grönsaker.

En traditionell måltid på Madagaskar består vanligtvis av en huvudrätt på kött, fågel eller fisk med en sidorätt av grönsaker, tillsammans med en skål med ro (en blandning av örter, löv och ris). Malagasyköket är känt för att vara aromrikt trots att rätterna lagas enkelt, utan för mycket kryddor.

Populära rätter:

Foza sy Hena-kisoa består av stekt fläsk och krabba, limesaft, ingefära och färska grönsaker. Den serveras med ris.

Ramazava består av växter, blad, örter och bitar av nöt- och fläskkött som steks gyllenbruna.

Ranovola är ett kanske lite ovanligt dryck på ris som har lite speciell smak. Man tar riset från bottnet av rispotten och blandar det med vatten under några timmar för att skapa ett dryck.

Lasopy är soppa på kalv- eller nötkött och grönsaker, till exempel morötter, rovor, potatis, lök, bönor och tomater. Soppan är klar när den börjar få en tjock konsistens. Den serveras med bröd.

Ett populärt mellanmål på Madagaskar är kob som består av en portion ris serverat med banan och skaldjur.

Som efterrätt äter man oftast de läckra lokala tropiska frukter smaksatta med vanilj och serverade med lite socker.