Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Malta

På grund av Maltas historia påverkats landets gastronomi av arabiska, italienska och engelska drag.

Ko- och getost har stor popularitet. En specialitet är gbejniet som är tillverkad av get- och fårmjölk.

xlarge-gbejna.jpg

Gbejna.

Till fisksoppan aljotta använder man fisk, ris, vitlök, tomater och mejram.

Pastan är också populär. En maltesisk specialitet är fenkata som är spaghetti med kaninlever.
Stekt kaninkött förekommer ofta på menyn, och även nötkött med oliver (som heter bragjoli) med ärtor och morötter, eller bakad kyckling (tigiega mimlija) med oliver, vitlök och tomater.

xlarge-kanin.jpg

Fenek: Maltas nationalrätt på kanin.

Fisk och skaldjur finns i stor variation, en av de mest kända fiskarterna är Lampuka.

Paprika, kronärtskockor och aubergine fylls ofta med till exempel oliver, ansjovis och tonfisk.

Kakorna har i stort sett arabiskt ursprung, och är ordentligt sötade.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Aljotta (fisksoppa)
  • Soppa tal-Armla (grönsakssoppa)
  • Helwa tat tork
  • Hobz biz-zejt
  • Kannoli tal-Irkotta
  • Bragioli
  • Fenek
  • Ross fil-forno
  • Kinnie