Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Maldiverna

Maldiverna är en liten ögrupp med en matkultur baserad på tillgängliga råmaterial som kokos och fisk. Tonfisk, scad och guldmakrill är bara några av de hundratals fiskarter som man kan ha till hands i köket på Maldiverna.

Förutom fisk, skaldjur och kokos är det en hel del rotfrukter som till exempel tarorot som senare lagts till ingredienserna i den maldiviska matlagningen.

Maldiverna har varit mycket öppna för utländska livsmedel, särskild kryddor, som kom till öarna över Indiska oceanen. Man kan nog säga att användningen av kryddor på Maldiverna är mycket lik den på Sri Lanka och Indien.

De viktigaste ingredienserna är fisk och ris som utgör basen i många rätter och som kan tillagas på många sätt.

Taro, sötpotatis och andra grönsaker är också viktiga och används ofta till sidorätter.

Garudhiya heter nationalrätten som är tonfisk med paprika, lök, och lim, serverad med ris.

Kavaabu består av ris, tonfisk, kokos och linser som formas till bollar och friteras.

Mas huni är nog den vanligaste maldiviska frukost som görs på strimlad rökt fisk med rivna kokosnötter och lök.

Fihunu mas är grillad fisk med chili.

Bambukeylu hiti är en currygruta på brödfrukt.

Bajiya är bakverk fyllda med fisk, kokos och lök.

Gulha är bollar fyllda med rökt fisk.

Keemia är friterade fiskrullar.

Kulhi borkibaa är kryddiga fiskkakor.

Theluli mas är stekt fisk med chili och vitlök.

De två mest populära lokala drycker på Maldiverna är juice och te. Juicer varierar beroende på säsong, men mango och ananas är två av de mest populära. Te är också mycket vanligt bland lokalbefolkningen och är tillgängligt överallt. Ett mer ovanligt dryck är raa som tillverkas av palmsav.