Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Nya Zealand

Nya Zealands kök inspireras av Europa, Asien och Polynesien. Denna intressanta blandning av inflytanden har skapat ett speciellt utbud av maträtter. Bara för att nämna några av de viktigaste ingredienserna: lamm, fläskkött och hjortkött, lax, hummer, ostron, skarpsill, Paua (abalone), musslor, pilgrimsmusslor, Pipis och paphies subtriangulata (båda är skaldjur som kommer från Nya Zeeland), kumara (sötpotatis), kiwifrukt, tamarillo. Den vanligaste desserten heter pavlova.

Med sin långa kust har Nya Zeeland blivit ett självklart hem för några fantastiska skaldjur.

Grillat lamm är en favorit. Nya Zeelands lamm uppskattas i hela världen. Lammkött smaksatt med rosmarin och andra färska kryddor är utsökt. Du hittar lammrätt på menyn av restauranger över hela landet.

Nutidens Māori-kök är en blandning av traditionell maori- och brittisk matlagning.

Två typiska maorirätter är "Boil-up" av fläsk, potatis, kumara och fläsk och puha (molkesläktet) som kombinerar både införda och inhemska livsmedel.

Rewena är maoriernas bröd som görs på jäst potatis.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Hangi
  • Pavlova
  • Colonial goose
  • Lolly cake
  • Pork and puha
  • Hokey pokey ice cream
  • Anzac biscuits
  • Afghan biscuits
  • Sausage sizzle
  • Whitebait
  • Marmite