Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Nicaragua

Grunden för Nicaraguas gastronomi är majs som man gör en hel del rätter på, till exempel Nacatamal, Indio Viejo, och Sopa de Albondiga.

Ett urval av de mest kända nicaraguanska rätterna: Gallo Pinto är nästan en nationell symbol för Nicaragua. Den består av en blandning av stekt ris med lök och paprika, och röda bönor kokta med vitlök.

Nacatamal är en deg som framställs av majs och smör. Degen fylls med små bitar av fläsk eller kycklingkött, och förpackas i bananblad. Snyggt och gott.

Sopa de Mondongo är en soppa som görs på komage. Ris, grönsaker i bitar, såsom quequisque, chayote, paprika, lök och majs finns också med i soppan som ofta serveras med mogen avokado och ost.

Rosquillas är majsdeg som kombineras med ost, ägg, smör och ister. Man formar degen till cirkelformade bitar och bakar dem.

Rondon är beredd med sköldpaddekött, fisk, och rött kött eller fläsk.

Gaubul är en drink som är typisk för Nicaraguas karibiska kust. Gröna bananer blandas med mjölk och kokosmjölk och lite socker.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Gallo Pinto
  • Indio Viejo
  • Sopa de Mondongo
  • Rosquillas
  • Gaubul
  • Rondon