Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Norge

Då Norge har en lång kust har landet givetvis en mycket lång tradition av fiske. Det norska köket domineras av fisk- och skaldjursrätter. Vill du äta lax, sill, krabba och musslor av första klass har du kommit rätt. Soppor på fisk tillagas i oändliga varianter.

Typisk norsk mat är "laks" (grillad lax) och "reker" (räkor) och "tors" (torsk).

Det finns gott om tillagningsmetoder, men norrmännen äter fisk gärna i rå, gravad, torkad eller inlagd form.

I grytor lägger man gärna skogssvamp och druvor.

På södra delen av landet är den vanligaste fisken öring; den kan ätas bakad, kokt eller rökt.

Eftersom klimatet inte lämpar sig för odling av spannmål, är det den mindre krävande grönsaken, potatis, som gäller. Den används som sidorätt till fisk och kött, men också som självständig rätt, serverad med smör.

Viltkött som älg, hjort, anka och höns är populärt.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Gammelost: surmjölksost
  • Kjottkaker: stekta köttbullar serverade med sås, mosade ärtor och potatis
  • Lutefisk: torkad torsk eller långa marinerad i lut för att bevara den
  • Pinnekjøtt: saltade, torkade och ibland rökta lammrevben; särskilt i
  • juletider
  • Rakfisk: fermenterad fisk
  • Fårikål
  • Smalahove
  • Rökt lammhuvud
  • Morrpölse