Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Peru

En av de största upplevelserna på en resa är att få smaka nya och spännande maträtter. Varje land har sina egna specialiteter och Peru är inte heller någon undantag.

Peruanska rätter är varierade i smaker och färger vilket återspeglar den naturliga arvet. Matkulturen i Peru grundar sig på landets flora och fauna och den lokala matlagningen följer de resurser som finns, men antar även utländska inslag.

Peruanska rätter som varmt rekommenderas:

Lomo saltado är en av de mest populära peruanska rätter. Lomo Saltado är gjord av skivat nötkött med rödlök, tomater, gul peruansk chili (aji amarillo), soja, vinäger och koriander. Serveras med ris.

Aji de Gallina är en kryddig kycklinggryta som görs på strimlat kycklingkött. Grytan serveras i en välsmakande krämig gul sås gjord av mjölk, bröd, ost, aji amarillo, vitlök och pekannötter.

Pollo a la brasa är en av de vanligaste rätterna i landet. Kycklingköttet marineras i en "hemlig" blandning och sedan grillas det i ändamålsenligt tillverkade "Pollo a La Brasa"-ugnar.

Carapulcra är en av de äldsta peruanska rätterna. Denna gryta görs på fläsk- eller kycklingkött, torkad potatis, lök, olika peruanska chili, kummin, koriander, kryddnejlika och jordnötter.

Arroz con Camarones är ris med fisk och skaldjur som är en traditionell och populär rätt i Peru. Ingredienserna och matlagningstekniken påminner i mycket om spanska paellan.

Ceviche är marinerad rå fisk.

Rocoto relleno är köttfärs med peppar, populär i Arequipa.

Alpacka smakar som nötkött men är något fetare.

För en annorlunda upplevelse kan man prova marsvin. Smaken påminner om kyckling och man kanske kan tycka att det är lite väl för mycket ben i den rätten, men det är ändå intressant att prova.

Peru är hem till några av de bästa chokladmärkena i världen. Gå på en kakaoplantagetur, eller ta en choklad på Chaqchao Organiska choklad i Arequipa.