Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Polen

Polska köket är mycket mer än bara korv och vodka. Gatorna är fyllda med lokala läckerheter - det gäller bara att veta var man ska leta
Det är värt att besöka en av de många bistrobarer där man serverar traditionella smårätter med vodka. Ett typiskt tilltugg är råbiff: en bit rått nötkött serveras med syltad svamp, lök, gurka och en rå vaktelägg.

Krakow Bagel är ett litet, runt och torrt bröd som görs av två degbitar och strös över med salt och vallmo- eller sesamfrön. Det säljs överallt på gamla städers gator, särskilt i Krakow.

Pretzel härstammar visserligen från Tyskland, men det har blivit mycket populärt på polska gator. De är oftast knutformade med en skinande yta.

Toruns pepparkakor görs i en mängd olika former. Bagarna har ännu inte avslöjat det exakta receptet, men vatten, mjölk, vetemjöl, honung och massor av kryddor ingår med säkerhet.

Kebab har varit det dominerande gatumellanmålet för den yngre generationen under minst ett decennium. Den serveras med typiska polska ingredienser: kålsallad med gurka, tomater och andra grönsaker.

Med en liten överdrift kan man nog säga att dumplings serveras nästan till alla rätter i Polen. De kan även köpas i kartonger, precis som thailändska eller kinesiska take-away-rätter.
Grillad Oscypk är en regional polsk specialitet, en läcker ost gjord på saltad fårmjölk, som uteslutande framställs i Tatrabergen. Den har en smak och konsistens som är svårt att glömma och kommer i små mumsiga bitar eller i större block som kan hållas längre. På vilket sätt man än äter den här osten - grillad, rökt eller rå - ger den unika kulinariska upplevelser.

Pirogi är dumplings som fylls med potatismos, kött, surkål, eller svamp, men pirogi med fruktfyllning är också populära.

Borsjtj är en populär soppa på rödbetor - den värmer skönt en kall vinterdag.

Zapiekanka en billig gatumat som är särskilt populär bland ungdomar. Det är en baguette som halveras och toppas med svamp och ost. Den serveras stekt och garneras med ketchup.

Naleśniki är tunna polska pannkakor fyllda med sylt eller söt ostkräm och toppade med strösocker.

Kiełbasa betyder "korv" på polska. Polackerna gör hundratals läckra varianter av korv och äter dem antingen stekta eller kokta.

Kotlet schabowy är ungefär som schnitzel. Det är supertunna panerade grisköttsskivor, som steks tills de blir krispiga och gyllenbruna. De serveras med potatis.

Prince Polo är våfflor som varvas med krämig choklad. Den finns i flera olika varianter och smaker - den med hasselnötter är nog den perfekta efterrätten.

Paczki är fyllda munkar. Fyllningen kan vara vaniljsås eller någon sorts sylt.

Polens mest kända vodka är Żubrówka, smaksatt med gräset som bisonerna betar på i Bialowiezaskogen.